Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 23 d.

Izraelio bibliotekų specialistų vizitas Nacionalinėje bibliotekoje

Sausio 22–24 dienomis Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje svečiuojasi žydų bibliotekininkystės ir archyvistikos specialistų delegacija. Tai Izraelio centrinio žydų tautos archyvo direktorius Yochai Ben-Ghedalia, Izraelio nacionalinės bibliotekos ryšių su Europa projekto „Tiltas į Europą“ vadovė Caron Sethill, Rothschildo fondo „Hanadiv“ Europoje stipendijų programos vadovė Robin Nobel ir delegacijos koordinatorė, Izraelio nacionalinės bibliotekos atstovė, buvusi Lietuvos nacionalinės bibliotekos bendradarbė Olga Lempert. Vizito tikslas – pristatyti keletą metų sėkmingai vykdomą Izraelio mokymų programą „Prie šaltinio“ („At the Source“), kurią finansiškai remia Rothschildo fondas. Sulaukėme kvietimo tapti partneriu šią programą diegiant Baltijos šalyse. Programa skirta bibliotekų ir archyvų specialistams suteikti žinių ir kompetencijų dirbti su žydų dokumentų rinkiniais.

Pirmąją vizito diena delegacija susitiko su Nacionalinės bibliotekos generaliniu direktoriumi prof. dr. Renaldu Gudausku, Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktore Jolanta Budriūniene, Judaikos skyriaus vadove dr. Lara Lempertiene. Pokalbyje svečiams buvo pristatyti strateginio mąstymo ir inovatyvių sprendimų principai, pagrindžiantys dabartinį Nacionalinės bibliotekos veiklos modelį, pelnytai tapusį pavyzdžiu daugeliui šalies ir užsienio atminties, mokslo ir meno institucijų. Kalbėta apie bibliotekos, kaip vieno iš pagrindinių Lietuvoje modernaus, aukštosiomis technologijomis ir atvirumo visuomenei idėja paremto intelektualumo centro, viziją ir jai įgyvendinti skirtus projektus. Pasak svečių delegacijos atstovų, susipažinti su šia vizija ir patirtimis labai naudinga ir Izraelio nacionalinei bibliotekai, kuri šiuo metu vykdo generalinės rekonstrukcijos darbus ir kuria savo veiklos koncepciją.

Pokalbis apie partnerystės kryptis tęsėsi Judaikos studijų centre. Dokumentinio paveldo tyrimų departamento vadovė J. Budriūnienė ir Judaikos centro vadovė L. Lempertienė su svečiais aptarė ne tik programos „Prie šaltinio“ numatytus mokymus, bet ir kitas bendradarbiavimo idėjas: bendras parodas, virtualų dokumentinio paveldo pristatymą, naujų edukacinių programų kūrimą. Svečiai apžiūrėjo kai kuriuos retus dokumentus iš Nacionalinės bibliotekos Judaikos kolekcijos.

Praktinius programos diegimo aspektus numatyta aptarti likusiomis vizito dienomis, tačiau jau pirmą dieną tapo aišku, kad Nacionalinė biblioteka užmezgė naują produktyvią partnerystę ir be abejonės taps Izraelio edukacinių programų plėtros Baltijos šalyse platforma.