Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 28 d.

Lietuvos vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai – tarsi istorinis romanas

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje sausio 16 d. pristatytas dokumentinis rinkinys, nušviečiantis valstybės kūrimą prieš gerą šimtmetį. Profesorių dr. Alfonso Eidinto ir dr. Raimundo Lopatos parengta knyga „Lietuvos vyriausybių 1918–1920 metų posėdžių protokolai“ atskleidžia, kaip nuo nulio realiai buvo kuriama Lietuvos valstybė.

Istoriko dr. Algimanto Kasparavičiaus moderuotame renginyje dalyvavo minėti rinkinio sudarytojai ir Mokslo ir enciklopedijų leidybos centro Mokslinių leidinių redakcijos vadovė Irena Stankevičienė.

Pasak A. Eidinto, „Vyriausybės posėdžių užrašai – autentika, ateinanti iš šimtmečio senumo kasdienybės, kai atsiskleidžia asmenybės, stovėjusios prie nepriklausomos valstybės kūrimo ir reikalingiausių sprendimų priėmimo bei įgyvendinimo. Tai tikrai nėra vien tik sausi dokumentai.“

R. Lopata leidinį apibūdino kaip įtempto siužeto istorinį romaną. Vos pradėjusi veikti ir perimti valdžią iš Vokietijos okupacinės administracijos Laikinoji Lietuvos vyriausybė buvo priversta pasitraukti nuo Rusijos bolševikų iš Vilniaus į Kauną ir ten imtis būtiniausių valstybės kūrimo bei gynybos darbų.

Gyvame pokalbyje A. Eidintas, R. Lopata, A. Kasparavičius nušvietė klausimus, kurie rūpėjo 1918–1920 m. veikusioms penkioms laikinosioms vyriausybėms. Ar prašyti Didžiosios Britanijos globos siekiant tapti britų protektoratu? Ar Lietuva turėtų sau reikalauti Liepojos uosto? Ar nereikėtų valstybės teritoriją apriboti daugiausia lietuvių gyvenamomis žemėmis ir negausinti valstybėje gudų skaičiaus? Šie ir kiti dalykai buvo svarstomi pakaitomis su kasdieniais mokesčių, kariuomenės aprūpinimo, tarptautinių santykių klausimais.

Rinkinys skirtas Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo 100-mečiui. Dokumentų rinkinio leidybą parėmė UAB koncerno MG BALTIC įsteigtas Vasario 16-osios fondas, Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Pirmosios Vyriausybės narių klubas.