Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 14 d.

Vasario mėnesio kino programa Nacionalinėje bibliotekoje

Paskutinį žiemos sezono mėnesį Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia kino mėgėjus mėgautis įspūdingomis, gyvomis istorijomis. Žiūrėsite meninius, dokumentinius ir istorinius filmus, susitiksite su jų autoriais ir režisieriais. Nepraleiskite progos įgyti žinių, patirti neišdildomų įspūdžių ar prisiminti reikšmingų istorijų.

Vasario 1 d. 12 val. – filmas „Aš priglaudžiau prie žemės širdį“ (rež. Ramunė Kudzmanaitė)

Jos kūrė Lietuvos valstybę! Lenkės seserys bajoraitės Chodakauskaitės – Sofija Smetonienė ir Jadvyga Tūbelienė – visą sąmoningą savo gyvenimą paskyrė Lietuvos valstybės kūrimui. Pirmosios Lietuvos Respublikos Prezidento žmona ir pirmoji Lietuvos moteris diplomatinėje tarnyboje ne tik aktyviai rėmė svarbiausius valstybės vyrus, bet ir darė didelę įtaką vidaus ir užsienio politikai. Daugybė šalių ambasadorių laiškų ir atsiminimų liudija, kad šios moterys išsilavinimu, erudicija ir veikla dažnai užgoždavo ne vieną vyrą. Seserų gyvenimo kelias iki sovietų okupacijos atskleidžia vieną prasmingiausių, kilniausių Lietuvos istorijos puslapių.

Filmą pristatys režisierė Ramunė Kudzmanaitė.

Režisierė ir scenarijaus autorė R. Kudzmanaitė. Operatorius Rimvydas Leipus. Prodiuserė Teresa Rožanovska.

Filmo anonsas:

Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).


Vasario 8 d. 12 val. – filmas „Europos parkas. Pradžia“ (rež. Algirdas Tarvydas)

Dokumentinis režisieriaus Algirdo Tarvydo filmas „Europos parkas. Pradžia“ yra išskirtinis įvairiais aspektais. Nespalvotoje kino juostoje užfiksuoti unikalūs kadrai atskleidžia Europos parko kūrimo pradžią, eigą, įvykius, garsių menininkų portretus. Paraleliai režisierius A. Tarvydas meistriškai parodo atgimstančios Lietuvos vaizdus, įvykius: Nepriklausomybės skelbimo, televizijos bokšto ir Spaudos rūmų šturmo, Sausio 13-osios aukų laidotuvių ir kitas mūsų tautos apsisprendimo akimirkas.

A. Tarvydo filmas „Europos parkas. Pradžia“ apima daugiau kaip ketvirčio amžiaus istorijos tarpsnį, yra savotiškas istorinės atminties metraštis, atgimusios Lietuvos tapatumo – Europos parko – raidos istorija. Pasak A. Tarvydo, „šis filmas, kuriame rodomos jauno menininko Gintaro Karoso pastangos iš apleisto miško sukurti Europos parką, yra daugiau nei dokumentinis, tai – Lietuvos kūrimo epas“. Jis skirtas Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui 2018-aisiais paminėti.

Filmą pristatys autorius ir režisierius A. Tarvydas. Dalyvaus Europos parko įkūrėjas, pagrindinis filmo herojus G. Karosas.

Režisierius, operatorius ir prodiuseris A. Tarvydas. Kompozitorius Algimantas Apanavičius.

Filmo anonsas:

Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).


Vasario 14 d. 18 val. – filmas „Leitis“ (rež. Andrius Bartkus)

Visus mėgstančius istoriją ir kiną kviečiame į istorinio epo „Leitis“ peržiūrą ir susitikimą su šio filmo kūrėjais. „Leita“ – senovinis žodis, reiškiantis kariuomenę. Leičiai – karių luomas, kariuomenės dalis. Filme vaizduojamas XIII a. valstybės kūrimosi priešaušris, metas, kai Lietuva augo ir stiprėjo.

1247 m. į kaimo seniūno sodybą atvyksta elitinis karys – leitis. Kunigaikščio pageidavimu seniūnas privalo organizuoti pasienio žvalgybą. Seniūnas išsiunčia savo sūnų – jauną ir kovose neužgrūdintą jaunuolį, ir šis su leičiu iškeliauja į pasienį. Įprasta užduotis vyrams tampa rimtu išbandymu: grasina ne tik priešo kariai, bet ir neįžengiamose giriose sutiktos keistos, mistinės būtybės. Patirties ir titulo kaina – gyvybė. Tai legendomis ir padavimais apipinta viduramžių Lietuva.

Plačiau apie filmą papasakos patys autoriai – režisierius Andrius Bartkus ir scenarijaus bendraautoris, klubo „Leitgiris“ vadovas Vytautas Navickas.

Režisierius, operatorius, montažo režisierius A. Bartkus. Scenarijaus autoriai Rasa Ylaitė, V. Navickas. Dailininkai V. Navickas, Gitana Striaukaitė. Kostiumų dailininkai V. Navickas, G. Striaukaitė. Muziką kūrė Justinas Štaras. Prodiuseris Saulius Bartkus.

Filmo anonsas:


Vasario 15 d. 12 val. – filmas „Lituanie, mano laisve“ (rež. Martina Jablonskytė)

Tai dokumentinis filmas apie drąsią avantiūrą 1919 metais Paryžiuje. Istorijos vingiais mus veda linksma, smalsi lietuvė, užaugusi ir baigusi mokslus Paryžiuje. Kartu su ja susipažįstame su įdomiomis asmenybėmis, klaidžiuose archyvų labirintuose ieškome nuotraukų ir kino kadrų, tų išraiškingų detalių, iš kurių kaip mozaiką dėliojame istoriją, nutikusią lygiai prieš šimtą metų. Sekdami dominančios istorijos pėdsakais atsiduriame Paryžiuje, kuris netikėtai pats tampa svarbiu filmo personažu.

Siekdama atskleisti lietuvių delegacijos darbo 1919-ųjų Paryžiaus taikos konferencijoje motyvus ir aplinkybes, kūrėjų komanda ieškojo dokumentinės medžiagos archyvuose, gilinosi į Aldonos Gaigalaitės monografiją „Lietuva Paryžiuje 1919 metais“, Laimono Tapino knygą „Septynios vienatvės Paryžiuje“, Petro Klimo, Juozo Gabrio atsiminimus, Oskaro Milašiaus laiškus ir tekstus, jo poeziją. O. Milašius, lenkų kilmės prancūzų poetas, lietuvių delegaciją pakėlęs į naują lygį, ganėtinai staiga ir mistiškų išgyvenimų įkvėptas, nemokėdamas lietuvių kalbos ir niekada Lietuvoje nebuvęs, ėmė ir pasirinko savo gyvenimą skirti valstybei, kuri politiškai dar net ir neegzistavo. Filme kalbinamas prancūzų istorikas Julienas Gueslinas taikliai ir aktualiai apibendrino, kad pasaulio istorijoje nieko nėra nulemta iš anksto, svarbus kiekvienas žingsnis, kiekviena asmeninė istorija. Tik smulkiems veiksmams susisumavus nutinka didieji istorijos įvykiai.

Filmą pristatys režisierė M. Jablonskytė.

Režisierė M. Jablonskytė. Žurnalistė Akvilė Kabašinskaitė. Operatorius Audrius Zelenius. Garso režisierė Iveta Macevičiūtė. Prodiuserė Teresa Rozanovska.

Filmo anonsas:

Vietų skaičius Kino salėje ribotas (22 vietos).

Linkime gerų įspūdžių.

Trumpai apie renginius

Diena
Vieta
Laikas
Filmas
Vasario 1 d.
Kino salė, V a.
12 val.

„Aš priglaudžiau prie žemės širdį“
2018 m., dokumentinis, 80 min., rež. R. Kudzmanaitė.
Susitikimas su rež. R. Kudzmanaite.

Vasario 8 d.
Kino salė, V a.
12 val.

„Europos parkas. Pradžia“
2017 m., dokumentinis, 63 min., rež. A. Tarvydas.
Susitikimas su rež. A. Tarvydu ir Europos parko įkūrėju G. Karosu.

Vasario 14 d. Konferencijų salė, V a. 18 val.

„Leitis“
2018 m., istorinė drama, 44 min., rež. A. Bartkus.
Susitikimas su rež. A. Bartkumi ir scenarijaus bendraautoriu V. Navicku.

Vasario 15 d. Kino salė, V a. 12 val.

„Lituanie, mano laisve“
2018 m., dokumentinis, 62 min., rež. M. Jablonskytė.
Susitikimas su rež. M. Jablonskyte.