Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. sausio 31 d.

Nacionalinei bibliotekai padovanotas rašytojo Algimanto Zurbos rankraščių archyvas

Šių metų pradžioje sulaukėme geros žinios: lietuvių rašytojo, publicisto, ilgamečio „Moksleivio“ žurnalo redaktoriaus Algimanto Zurbos (1942–2018) žmona ir pirmoji jo knygų skaitytoja bei vertintoja Laimutė Zurbienė pranešė apie ketinimą Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai padovanoti savo vyro rankraščių archyvą. Rašytojo artimųjų dėka bibliotekos fondai bus papildyti vertingais A. Zurbos dokumentais: jo romanų, apysakų, apsakymų rankraščiais ir jų variantais, įvairiais sumanymų užrašais, eskizais, straipsnių ir recenzijų juodraščiais, susirašinėjimo dokumentais, nuotraukomis.

Tarp minimų dokumentų – romanų „Krisius“, „Aušrų migla“, trilogijos „Savūnė“, „...eina...“, „...jai tešviečia“, atsiminimų knygos „Gal taip reikėjo“ ir kt. rankraščiai. Lietuvoje A. Zurba geriau žinomas kaip knygų vaikams ir jaunimui kūrėjas, tad tarp dovanotų dokumentų yra ir „Daktaro Mauricijaus“, „Raganaitės Džildos“ darbiniai variantai. Atskirai norisi paminėti dovanotus rašytojo mokyklos laikų ir studijų metų sąsiuvinius, taip pat 2014–2015 metų rankraščius, kurių dauguma nėra skelbti.

A. Zurbos archyvas bus saugomas Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento Retų knygų ir rankraščių skyriuje. Tikime, kad ateityje šie dokumentai pasitarnaus nuodugnioms rašytojo kūrybos studijoms.