Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 12 d.

Vasario 12 d.: Nacionalinėje bibliotekoje – oficiali filmo apie Lietuvos žvalgybą premjera

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvos Respublikos valstybės saugumo departamentas (VSD) kviečia į oficialią pirmojo Lietuvoje istorinio dokumentinio filmo apie Lietuvos žvalgybą peržiūrą ir pristatymą.

Pradėjus skaičiuoti antrąjį atkurtos valstybės šimtmetį, VSD ragina atkreipti dėmesį į iki šiol plačiai nenagrinėtą Lietuvos istorijos dalį – pristato su didele kino profesionalų ir istorikų komanda kurtą dokumentinį filmą „Šešėlių frontas“.

Svarbiausios tarpukario Lietuvos žvalgybos pareigūnų operacijos, priešų pinklės ir pastangos sužlugdyti valstybę, mažai žinomi žvalgybos didvyriai ir nematyti archyviniai vaizdai. Visa tai – pirmajame Lietuvoje dokumentiniame filme apie Lietuvos žvalgybą. Kino juostoje vaizduojama istorinė linija veda į tarpukario valstybės žvalgybinio darbo užkulisius.

Vienas iš VSD tikslų – informuoti visuomenę apie mažai žinomus žvalgybos istorijos faktus. Tad filmas nuosekliai ir atsakingai kurtas ilgiau nei metus, o kūrybinei komandai talkino net penki istorikai, puikiai išmanantys Lietuvos žvalgybos istoriją.

Kino juosta „Šešėlių frontas“ įdomi ne tik tuo, kad joje galima išvysti daugybę nematytų archyvinių fotografijų ir filmuotos medžiagos iš Lietuvos tarpukario. Išskirtinis filmo bruožas – modernioji kino animacija. Ją kūrė patyręs dailininkas Gediminas Skyrius, iliustravęs ne vieną knygą ir kūręs animacijas įvairiems audiovizualiniams produktams, žaidimams.

„Labiausiai mane intrigavo politinių procesų sužmoginimas. Istorijose pamatome ne tik veiksmus, datas ar dokumentus, bet ir žmonių veidus, jausmus ir motyvaciją. Taip pasakojami istoriniai svarbūs įvykiai yra daug labiau įtraukiantys. Savo piešiniuose ir stengiausi parodyti labiau buitinį, neoficialų šių įvykių fasadą“, – pasakoja G. Skyrius.

Anot filmo kūrėjų, serialai ir kino filmai su iliustracijomis ar jų elementais – bene populiariausia pastarojo meto tendencija.

„Jungdami archyvinius dokumentus, gyvus istorikų pasakojimus ir iliustracijas, sukūrėme unikalų kino produktą. Kūrybiniame procese ieškojome įvairių galimybių ir naudojome modernias technikas tam, kad filmas taptų artimas ir suprantamas daugeliui. Animacija šiam filmui suteikia ir gero dramatizmo prieskonio. Lietuvoje kol kas tai – pirmasis toks kino filmas, tiek iliustracijų, tiek istorinės temos atžvilgiu“, – sako vienas filmo kūrėjų Martynas Mickėnas. 

Renginyje dalyvaus VSD direktorius Darius Jauniškis. Savo įžvalgomis diskusijoje dalinsis istorikai dr. Arvydas Anušauskas, dr. Ingrida Jakubavičienė ir dr. Kęstutis Kilinskas. Renginį moderuos istorikas dr. Norbertas Černiauskas. 

Vasario 16 d. 10.00 val. filmas debiutuos LRT Plius televizijoje, Lietuvos valstybės atkūrimo 100-mečio renginiams skirtame laidų cikle.

Trumpai apie renginį

Data vasario 12 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Trukmė 2 val.
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“