Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 6 d.

Studentė iš Paryžiaus atvyko pasisemti restauravimo patirties

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriuje iki vasario 15 d. profesinę praktiką atlieka Paryžiaus Grafikos ir knygos meno licėjaus (Lycée des Arts Graphiques et des Arts du Livre Corvisart Tolbiac) baigiamojo kurso studentė Salomé Gilles.

Praktikantė dalyvauja Europos Sąjungos Leonardo da Vinčio studentų mainų programoje (Leonardo da Vinci Traineeship). Mergina pasakoja, kad stažuotei galėjo pasirinkti Anglijos ar Estijos institucijas, tačiau pasirinko Vilnių ir Nacionalinę biblioteką, nes išskirtinai domisi Rytų Europos kultūra. Apie Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus pasiekimus, čia dirbančių restauratorių meistriškumą ji girdėjo iš savo studijų vadovės Anne-Marie Descroix ir anksčiau Nacionalinėje bibliotekoje praktiką atlikusių licėjaus studentų.

S. Gilles taip pat labai domina šiuolaikinių knygų dizainas ir puošyba. Nacionalinėje bibliotekoje ji mokosi senų knygų restauravimo subtilybių, kuriomis geranoriškai dalijasi ir demonstruoja Nacionalinės bibliotekos restauratoriai – stažuotės vadovai Erika Paketurienė, Raimunda Vasiliauskienė, Kristina Lukoševičienė, Dalia Udrienė ir kiti.

Stažuotės metu Salomé jau gamino spalvotu kleisteriu dažytą popierių knygų viršeliams, aplankus knygoms, įrišo kelis periodinius leidinius, mokėsi gaminti popierių trūkstamoms vietoms užpildyti, pilnai įrišo restauruotą  brošiūrą iš Nacionalinio publikuotų dokumentų archyvo fondo. Jos sutvarkyti leidiniai liks gražaus Nacionalinės bibliotekos ir Paryžiaus Grafikos ir knygų meno licėjaus bendradarbiavimo nebyliais liudytojais.