Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 22 d.

Nacionalinės bibliotekos renginiai Vilniaus knygų mugėje

vkm 2018 LT EN 1280x400 2 min

Jau dvidešimtą, jubiliejinį, kartą Vilniuje vyksianti žinių šviesos kupina knygų mugė kvies susitikti su bendraminčiais iš Lietuvos ir svetur. Tai puiki proga švęsti ar prisipažinti meilę literatūrai. Vasario 21–24 d. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia kartu prisiminti tai, ką branginame, ir tai, kas vertingiausia. Knygų mylėtojų šventėje išnaudokite progą būti smalsūs ir pasiruošę nuotykiams. Užaugusioje knygų mugėje, kurios šiemetinis šūkis „Po dvidešimties metų pristatinėti nebereikia“, Nacionalinė biblioteka kviečia dalyvauti savo rengiamose diskusijose, knygų pristatymuose ir dirbtuvėse.


Ketvirtadienis, vasario 21 d. Bičiulių diena

Laikas
Vieta
Renginys
13–14 val.
Konferencijų salė 1.3
Periodinė spauda – vienas iš pagrindinių istorijos šaltinių. Leidinyje „Lietuvos bibliografija. Serija B. Periodiniai leidiniai lietuvių kalba, 1823–1940. D. 1. Poligrafiniu būdu spausdinti leidiniai. Kn. 1–2“ apimamas laikotarpis nuo pirmųjų periodinių leidinių lietuvių kalba pasirodymo (1823 m.) iki Lietuvos sovietinės okupacijos ir aneksijos (1940 m. birželio 15 d.). Geografiškai leidinys apima visą pasaulį: nuo Charbino (dabartinėje Kinijoje) iki Urugvajaus. Ten, kur buvo lietuvių, jie leido savo laikraščių, ir tai stengėsi daryti kuo geriau. Fundamentinį veikalą pristatys knygos atsakomoji redaktorė dr. Nijolė Bliūdžiuvienė, knygos sudarytoja ir viena iš rengėjų Danguolė Narkevičienė, Nacionalinės retrospektyviosios bibliografijos redaktorių kolegijos narys dr. Tomas Petreikis. Dalyvaus knygos recenzentas prof. dr. Remigijus Misiūnas (Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto (VU KF) dėstytojas ir Nacionalinės bibliotekos vyriausiasis bibliografas-tyrėjas) ir prof. dr. Aušra Navickienė (VU KF Knygotyros ir leidybos tyrimų katedros direktorė).

15–16 val.
LRT salė 5.1
2019 m. Nacionalinė biblioteka mini savo šimtmetį. Ta proga diskusijoje bus siekiama ne tik atverti plačią šios ir kitų Lietuvos bibliotekų istorinių pokyčių panoramą, bet ir identifikuoti aktualiausius iššūkius, išryškinti ateities perspektyvas, svarstyti bibliotekos, kaip kultūros fenomeno, vertės šiuolaikinėje smarkiai besikeičiančioje visuomenėje klausimus. Diskusijoje dalyvaus visuomenėje žinomi aktyvūs literatūros, kultūros lauko dalyviai: rašytojas Tomas Venclova, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, LR Seimo narys Arūnas Gelūnas, leidėjas, fotografas, dokumentinių filmų kūrėjas Marius Jovaiša, Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktorius, ambasadorius Rytis Paulauskas.

16–17 val.
Konferencijų salė 5.5
2015 m. tyrimo „Lietuvių skaitymo įpročiai“ duomenimis, 20 proc. 11–17 metų paauglių neskaito knygų. Tėvai, mokytojai ir bibliotekininkai dažnai skundžiasi, kad paauglius be galo sunku sudominti knygomis, o vienintelis jų tikslas atėjus į biblioteką – pasiimti privalomąją literatūrą. Diskusijoje bus keliami klausimai apie paauglių literatūrą ir skaitybą: ar šiuolaikinė paauglių literatūra atliepia paaugliams aktualias temas ir problemas, ko jie ieško knygose? Koks suaugusiojo vaidmuo paauglių skaityboje? Ar suaugusieji (mokytojai, bibliotekininkai, tėvai ir kt.) sugeba jiems pasiūlyti tinkamų ir įdomių knygų? O gal paaugliai patarėjų dairosi kitur? Diskusijoje dalyvaus paauglių rašytoja Ilona Ežerinytė, paauglių knygų klubo ir tinklaraščio apie paauglių knygas įkūrėja Greta Barkauskytė, Nacionalinės bibliotekos vaikų ir paauglių literatūros specialistė Eglė Baliutavičiūtė. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamento Tyrimų ir sklaidos skyriaus vedėja Inga Mitunevičiūtė.

Penktadienis, vasario 22 d. Dar ilgesnis penktadienis

Laikas
Vieta
Renginys
11–12 val.
Rašytojų kampas
Ar kada susimąstei, kokia lietuvių literatūrinių premijų vertė? O gal gali numanyti, kokį poveikį tolesniam literatūriniam gyvenimui daro lietuvių literatūrinės premijos? Visus šiuos klausimus aptarsime nenacionaliniame ir kitų šalių literatūros premijų kontekste. Svarstant su literatūrinių premijų aktualumu susijusius klausimus, bus mėginama pasiūlyti jų kaitos kryptis. Diskusijoje dalyvaus dr. Dalia Cidzikaitė (Nacionalinė biblioteka), dr. Vytautas Bikulčius (Vilniaus universitetas), habil. dr. Jūratė Sprindytė (Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas), Birutė Jonuškaitė (Lietuvos rašytojų sąjunga), Donatas Petrošius (Vytauto Didžiojo universitetas).

13–14 val.
Konferencijų salė 3.2
Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir pačios Nacionalinės bibliotekos šimtmečiui paminėti dedikuota 2018 m. pabaigoje Nacionalinės bibliotekos išleista knyga „Mstislavo Dobužinskio heraldika: ne tik mokslas, bet ir menas“. Knygą sudarė Milda Kvizikevičiūtė, Diana Norkūnienė, Jurgita Kristina Pačkauskienė, Viktorija Vaitkevičiūtė. Tai pirmasis leidinys, pristatantis gausų M. Dobužinskio heraldinių ir veksilologinių dokumentų palikimą bei heraldikos pavyzdžių naudojimą kitose dailininko kūrybos srityse. Knygos pristatyme dalyvaus: istorikės dr. Agnė Railaitė-Bardė, dr. Gabrielė Jasiūnienė ir dokt. M. Kvizikevičiūtė, renginį moderuos menotyrininkė dr. J. K. Pačkauskienė.

19 val.
LRT salė 5.1

Šeštadienis, vasario 23 d. Nekasdienių pasimatymų diena

Laikas
Vieta
Renginys
11–15 val.
Bibliotekų erdvė
Kviečiame vaikus kartu su tėveliais pasigaminti žaismingą skirtuką. Atvykę galėsite patys išlankstyti bei dekoruoti pasirinktą mėgstamą žvėrelį, taip paversdami jį originaliu skirtuku savo knygai.

10.30–11.30 val.
12–13 val.
13.30–14.30 val.
Bibliotekų erdvė
Smagus kūrybinis užsiėmimas, per kurį bus galima susipažinti su vienu iš knygų meninės puošybos elementų – inicialine raide. Vaikai sužinos apie senąją ir dabartinę knygų puošybą, gaus progą pasigaminti dekoratyvią inicialinę raidę, kuri pavirs magnetuku.


Sekmadienis, vasario 24 d. Šeimos diena

Laikas
Vieta
Renginys
10.30–11.30 val.
12–13 val.
13.30–14.30 val.
Bibliotekų erdvė
Smagus kūrybinis užsiėmimas, per kurį bus galima susipažinti su vienu iš knygų meninės puošybos elementų – inicialine raide. Vaikai sužinos apie senąją ir dabartinę knygų puošybą, gaus progą pasigaminti dekoratyvią inicialinę raidę, kuri pavirs magnetuku.

11.30–
12.00 val.
Muzikos salė
Bene didžiausio šalyje muzikos plokštelių paveldo saugotoja Nacionalinė biblioteka kviečia į pokalbį apie vinilo plokštelių kolekcionavimo ypatumus. Renginio metu pristatysime su muzikos pomėgiais siejamas bibliotekos siūlomas paslaugas, kalbėsime apie plokštelių kolekcionavimą apskritai, lietuviško ar pasaulinio roko, džiazo, folkloro, klasikinės muzikos įrašų paieškas ir įsigijimą. Pasiaiškinsime, kaip nustatyti plokštelės būklę ir supažindinsime su kolekcijos išdėstymo bei saugojimo nuostatomis, „katalogavimu“ pasitelkiant interneto duomenų bazes ir kt. Pokalbyje dalyvaus plokštelių kolekcininkas Artūras Franckevičius.

Šiais metais Nacionalinė biblioteka mini savo veiklos šimtmetį, tad skaitančiajai bendruomenei ir visiems bibliotekos bičiuliams norime įteikti šimtmečio dovaną. Visas knygų mugės dienas Nacionalinės bibliotekos stende 3.03 galėsite nemokamai specialiu proginiu reljefiniu antspaudu su Nacionalinės bibliotekos 100-mečio logotipu antspauduoti tiek bibliotekos, tiek kituose mugės stenduose įsigytas knygas. Kviečiame susitikti, diskutuoti ir Nacionalinės bibliotekos šimtmetį švęsti kartu!

Su visa Vilniaus knygų mugės „Po dvidešimties metų pristatinėti nebereikia“ programa galite susipažinti čia › 

Bibliotekų bičiuliams skirtą Bibliotekų erdvės programą rasite čia ›