Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 29 d.

Kovo 5–30 d.: debatai Nacionalinėje bibliotekoje – išmokime debatuoti

Nuo pat seniausių laikų diskusijos yra įprasta žmonių gyvenimo dalis: diskutuojama šeimoje, bendruomenėse, politikos ar verslo organizacijose. Viena iš seniausių diskusijų formų – debatai, tai kalbos menas, kurio tikslas yra mokytis, kaip įtikinti auditoriją, kad kalbėtojo pozicija aktualiu klausimu yra svaresnė nei oponentų pozicija. Bet ar tai viskas, ką gali suteikti debatai? Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka pristato naują debatų mokymo programą.

Dalyvaudami šiuose mokymuose susipažinsite, kas yra debatai, ir galėsite patys įsijausti į politikų ir visuomenininkų vaidmenį – debatuodami nagrinėti valstybei, bendruomenei ar konkrečiam žmogui svarbius klausimus. Mokydamiesi argumentuotai ir sklandžiai dėstyti mintis, įsiklausyti į priešingą nuomonę ir kritiškai vertinti pateikiamus argumentus, suprasite, kodėl debatuojame ir kuo gauti įgūdžiai gali praversti net kasdieninėse gyvenimo situacijose ir bendraujant su kitais.

Programos kūrėja – Paslaugų departamento vyriausioji bibliografė Marija Pečiulytė, buvusi ISM vadybos ir ekonomikos universiteto debatų klubo prezidentė, turi žinių ir įgūdžių, kuriais noriai pasidalins su mokymų dalyviais.

„Mūsų mokymai tikrai nebus formalūs: neateis apie temą gerai išmanantys žmonės (lektoriai), kurie auditorijai pasakos, kaip ir kas turi būti mąstoma, o kiti tik sėdės ir klausys. Mūsų tikslas – paskatinti programos dalyvius tapti tais pranešėjais, kad jie vienas iš kito mokytųsi – tiek iš klaidų, tiek iš gerų pavyzdžių. Esu tikra, kad lankytojai žiūri TV žinias, skaito, domisi gyvenimu, supranta tam tikras moralės normas, todėl jie patys gali kurti argumentus paskirtai temai. Mano vaidmuo bus pristatyti taisykles, prižiūrėti, kad jų būtų laikomasi, kad kalbėtojas neįžeidinėtų oponentų, laikytųsi laiko limito ir pan. Taip pat duosiu patarimų, kaip geriau pateikti savo argumentus ar pristatymą, būsiu debatų teisėja ir moderatorė“, – sako M. Pečiulytė. Mokymuose bus aptarti tokie debatavimo aspektai: debatavimo ir retorikos istorija (Antikos ir modernieji debatai); kritinio mąstymo / informacijos analizavimo įgūdžiai; struktūrizuoto kalbėjimo mokymasis; argumentavimas (argumentų tipai ir trūkumai, prieštaravimų hierarchija, emociniai vs loginiai argumentai); retorikos technika.

Šie debatai – siekis suteikti Nacionalinės bibliotekos skaitytojams ir svečiams priemones ugdyti kritinį mąstymą, vadovaujantis Nacionalinės bibliotekos žiniasklaidos ir informacinio raštingumo ugdymo strateginėmis gairėmis.

Laukiame įvairaus amžiaus lankytojų. Rinkitės jums patogią dieną ir laiką. Kviečiame prisijungti!

Registruokitės ir dalyvaukite.

Trumpai apie mokymus

Data

antradieniais – kovo 5, 12, 19, 26 d.
šeštadieniais – kovo 16, 23, 30 d.

Laikas antradieniais ­– 16.30 val., šeštadieniais – 13 val.
Vieta antradieniais – susitikimų kambarys, 204 kab.; šeštadieniais – Meno erdvė, V a.
Trukmė 1,5–2 val.
Dalyvavimas būtina registracija
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“