Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 6 d.

Kovo 6 d.: tautosakininkui prof. A. R. Niemi skirtas minėjimas

Etninės kultūros globos taryba ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į žymaus suomių mokslininko prof. Aukusti Roberto Niemi (1869–1931) 150-mečio minėjimą. Suomių tautosakininkas, Helsinkio universiteto profesorius pusę savo gyvenimo skyrė lituanistinėms studijoms ir žinių apie Lietuvą sklaidai Suomijoje.

Renginyje bus pristatoma Lietuvos folkloristo, lietuvių ir Baltijos finų lyginamųjų literatūrinių ir kultūrinių ryšių tyrinėtojo, kalbininko, vertėjo, poeto, prof. habil. dr. Stasio Skrodenio monografija „Profesorius Aukusti Robert Niemi ir Lietuva = Professori Aukusti Robert Niemi ja Liettua“ (išleido leidykla „Margi raštai“). Tai pirmas Lietuvoje išsamesnis žvilgsnis į garsaus suomių folkloristo prof. A. R. Niemi gyvenimą ir lyginamuosius baltų, Baltijos finų folkloro tyrinėjimus remiantis gausia ligi šiol beveik netirta rankraštine medžiaga: archyviniais dokumentais, lietuviams menkai pažįstamais jo darbais ir tų tyrinėjimų vertinimais.

Aptariamas beveik 10 metų trukęs mokslininko pasirengimas tyrinėti lyginamuosius lietuvių (baltų) ir Baltijos finų (ypač suomių) liaudies dainas. Pristatomi jo paskelbti lyginamieji mokslo darbai, atskleidžiami ryšiai su Jonu Basanavičiumi ir bendri darbai su kanauninku Adolfu Sabaliausku-Žalia Rūta, išryškinamas didžiulis profesoriaus įnašas į lietuvių folkloristiką.

A. R. Niemi parengė ir siūlymų Lietuvos švietimo reformai, paskelbė pirmąją lietuvių literatūros istoriją, aktyviai dalyvavo įteisinant Lietuvos valstybingumą, plėtojant Suomijos kultūrinius ryšius su Lietuva.

Trumpai apie renginį

Data kovo 6 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatorė Etninės kultūros globos taryba
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“, www.ekgt.lt