Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 1 d.

Kovo 1 d.: knygos „Vilniaus kuluarai“ pristatymas

Kviečiame į vos prieš mėnesį pasirodžiusios knygos „Vilniaus kuluarai“ pristatymą Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. Knygos autorė Violeta Juškutė įgyvendino sumanymą fotografijomis (jų pateikta per 300) ir jas lydinčiais tekstais papasakoti apie XX a. 6–8 dešimtmečių Vilniaus gyvenimą.

Knygą „Vilniaus kuluarais“ pavadinusi autorė sako stengusis parodyti tikrąjį, o ne oficiozinį Vilniaus gyvenimą. „Norėjosi oficiozines nuotraukas supriešinti su gyvenimu, kurį gyvenom. Pradžioj ėmė juokas, po to liūdnai ėmė rodytis, kai po darbų suvarytos mitinguoti moteriškės primena kažką iš Korėjos. Jų veidai – siaubas žiūrėti. Juokas nebeėmė. Nutariau, kad neakcentuosiu, toks gan ramus pasakojimas“, – sakė V. Juškutė. Autorės teigimu, ši knyga nėra istorinis tyrimas, tai – asmeninė istorija, papasakota per nuotraukas ir trumpas esė. Albume nemažai nuotraukų, kuriose užfiksuotos vietos, pastatai, kurių dabar jau nebėra.

Leidinį sudaro daug valstybiniuose ir privačiuose archyvuose surinktų, suarchyvuotų, ištirtų ir susistemintų fotografinių dokumentų – reportažinių ir neprofesionalių nuotraukų, kuriose atspindimas tik vienas miestas ir vienas šio miesto gyvavimo laikotarpis – sovietmetis Vilniuje.

Albumą lietuvių ir anglų kalbomis išleido VšĮ „Kultūros tiltai“. Knygos dailininkė – Elona Marija Ložytė, Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus restauratorė.

Renginyje dalyvaus knygos autorė ir du Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatai – architektas Audrius Ambrasas ir kompozitorius, eseistas, multimedijų menininkas, filmų, radijo programų autorius, parodų kuratorius Šarūnas Nakas.

Trumpai apie renginį

Data kovo 1 d.
Laikas 17 val.
Vieta Renginių erdvė, III a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“