Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 1 d.

Kovo 1 d.: knygos „Lituanica. Nematoma pusė“ pristatymas

Trys valstybės, daugiau nei dvidešimt archyvų, tūkstančiai anksčiau netyrinėtų ir neskelbtų dokumentų, septyneri metai paieškų ir atradimų – pirmą kartą „Lituanicos“ istorija nagrinėta taip plačiai. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatomas šių darbų rezultatas – Gražinos Kristinos Sviderskytės knyga „Lituanica. Nematoma pusė“ (Aukso žuvys, 2019).

Žurnalistės ir istorikės pasakojimas, prasidedantis akistata su 1933 metų įvykiais, pasiekia kone mūsų dienas. Jo herojai yra ne tik lakūnai Steponas Darius ir Stasys Girėnas, bet ir daugelis kitų garsenybių ar pirmąkart įvardijamų asmenų: politikų, diplomatų, karininkų, policininkų, funkcionierių ir rezistentų.

G. K. Sviderskytės pasakojime, kaip ir šimtuose ankstesnių, „Lituanicos“ istorija išlieka paslaptimi. Skirtumas tik toks, kad iš daugelio paslapčių naujoje knygoje neįminta lieka tik viena: „Lituanica“ neįveikia laiko slenksčio. Iš senos istorijos tarsi šviesa iš tolimos žvaigždės mus pasiekia pluoštas šaltinių, kuriuos kartais išskaityti lengva, o kartais – neįmanoma. Vis dėlto „Lituanicai“, aštuoniasdešimt metų buvusiai ikona ir inkognito, garbės skolą privalu grąžinti.

Žurnalistė ir istorikė G. K. Sviderskytė yra kelių knygų ir dvidešimties dokumentinių filmų autorė, Lietuvoje ir užsienyje pelniusi aukščiausių profesinių apdovanojimų. Pastarasis jos darbas įvertintas Lietuvos mokslo tarybos stipendija ir Lietuvos mokslų akademijos premija.

Knygos pristatyme dalyvaus knygos autorė G. K. Sviderskytė, redaktorius doc. Nerijus Šepetys. Renginį moderuos žurnalistas Dovydas Pancerovas.

Trumpai apie renginį

Data kovo 1 d.
Laikas 17 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai leidykla „Aukso žuvys“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›