Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 25 d.

Jubiliejinės Vilniaus knygų mugės atgarsiai

Praėjusį savaitgalį „Litexpo“ parodų ir kongresų centre šlamėjo knygų lapai 20-ojoje Vilniaus knygų mugėje. Kaip ir kiekvienais metais, mugėje buvo galima išgirsti istorijų iš tolimiausių kraštų, kartu su draugais patirti nuotykių ir savo įžvalgomis pasidalinti su nuomonės formuotojais. Vilniaus knygų mugėje aktyviai dalyvavo ir savo veiklos šimtmetį mininti Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka.

Vasario 21 d., ketvirtadienį, „Bičiulių dieną“ LRT salėje vyko 100-mečio diskusija „Biblioteka besikeičiančioje visuomenėje“. Diskusijoje dalyvavo visuomenėje žinomi aktyvūs literatūros, kultūros lauko dalyviai: rašytojas prof. Tomas Venclova, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas, Lietuvos Respublikos Seimo narys Arūnas Gelūnas, leidėjas, fotografas, dokumentinių filmų kūrėjas Marius Jovaiša, Užsienio reikalų ministerijos Komunikacijos ir kultūrinės diplomatijos departamento direktorius, ambasadorius Rytis Paulauskas. Diskusijoje buvo atvirai kalbama apie Nacionalinės bibliotekos ir kitų Lietuvos bibliotekų istorinių pokyčių panoramą, aptarti aktualiausi iššūkiai, išryškintos ateities perspektyvos ir analizuotas bibliotekos, kaip kultūros fenomeno, vaidmuo.

Taip pat „Bičiulių dieną“ buvo pristatyta Nacionalinės bibliotekos leidžiamos serijos „Lietuvos bibliografija. Serija B. Periodiniai leidiniai lietuvių kalba, 1823–1940“ pirma dalis „Poligrafiniu būdu spausdinti leidiniai“, o bičiulių pokalbius baigė diskusija „Skaitymo duobės: kaip sudominti paauglius knygomis?“

Penktadienį, kuris jubiliejinėje knygų mugėje ne be reikalo pavadintas „Dar ilgesnis penktadienis“, lankytojai buvo kviečiami kartu svarstyti su literatūrinių premijų aktualumu susijusius klausimus, taip pat mėginta pasiūlyti jų kaitos kryptis diskusijoje „Kokios premijos reikia lietuvių literatūrai?“ Be to, buvo pristatyta Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui ir pačios Nacionalinės bibliotekos šimtmečiui paminėti skirta Nacionalinės bibliotekos išleista knyga „Mstislavo Dobužinskio heraldika: ne tik mokslas, bet ir menas“. Antrąją knygų mugės dieną paaiškėjo, kas tapo geriausiomis 2018 m. išleistomis knygomis ir šiltoje ceremonijoje išdalyti „Metų knygos rinkimų 2018“ apdovanojimai.

„Nekasdienių pasimatymų dieną“, šeštadienį, Nacionalinės bibliotekos stende mugės lankytojus pokalbio kvietė prof. Vytautas Landsbergis. Stende lankytojai taip pat galėjo įsigyti dvi prof. V. Landsbergio knygas: ką tik iš spaustuvės, dažais kvepiančią „Lūžis prie Baltijos“ ir Nacionalinės bibliotekos išleistą profesoriaus knygą „Iš signatarų balkono ir kitur: Vasario 16-oji 1989–2017“.

Šeštadienį ir sekmadienį Nacionalinė biblioteka kartu su bičiuliais Bibliotekų erdvėje gamino skirtukus ir asmenines inicialines raides. O visą turiningą Nacionalinės bibliotekos Vilniaus knygų mugės programą sekmadienį baigė pokalbis „Muzikos plokštelių kolekcionavimas“. Taip pat nuo ketvirtadienio iki sekmadienio bibliotekos stende knygų mugės lankytojai nepraleido progos Nacionalinės bibliotekos 100-mečio logotipu nemokamai antspauduoti ne tik bibliotekos, bet ir kituose mugės stenduose įsigytas knygas.

Dėkojame visiems atvykusiems, diskutavusiems, skaičiusiems kartu ar tiesiog aplankiusiems – lauksime jūsų ir kitais metais.

Vilniaus knygų mugėje vykusių Nacionalinės bibliotekos diskusijų vaizdo įrašus galite rasti čia ›


Daugiau nuotraukų ›