Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. vasario 25 d.

Prisimenant Lietuvių tautinę katalikų bažnyčią

Pasaulio lietuvių metais – 2019-aisiais neturėtume pamiršti ir Lietuvių tautinės katalikų bažnyčios (LTKB). Tai unikali JAV lietuvių religinė bendruomenė – deja, baigianti išnykti. Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos vaizdo studijoje istorikės dr. Ilona Strumickienė ir dr. Giedrė Milerytė-Japertienė pasakoja apie daugiau nei šimtą metų skaičiuojančią LKTB. Jos tyrinėjo 2013 m. dar gyvavusią vienintelę LTKB parapiją Skrantone (Scranton),  Pensilvanijos valstijoje, JAV.

LTKB nepripažįsta popiežių valdžios, pati tvarko bažnyčios ir parapijos ūkinius reikalus, iš dvasininkų nereikalauja celibato. Romos Katalikų Bažnyčia LTKB narius laiko atskalūnais. XX a. pradžioje impulsą atsirasti LTKB davė Lenkų tautinė katalikų bažnyčia JAV. Šiuo metu JAV ir Lenkijoje esama Lenkų tautinės katalikų bažnyčios parapijų. Jėzuitas Juozas Venckus 1952 m. rašė: „Tautinių bažnyčių klausimas turi istorinės reikšmės, kaip faktas, bet šis faktas yra įdomus ir psichologiškai, nes atrodo tikrai nuostabu, kad tokios tautos, kaip lenkai ir lietuviai, kurie taip stipriai yra prisirišę prie Romos Katalikų Bažnyčios, vis tik nuo savo Motinos atskilo, tapdami schizmatikais ir eretikais. Taip pat kyla klausimas, ar tos tautinės bažnyčios nesudaro pavojaus, kad ateity ir daugiau žmonių prie jų prisidėtų.“

Lorenso (Lawrence, Pensilvanija) Saldžiausiosios Jėzaus širdies LTKB parapijoje, gyvavusioje nuo 1916 iki 2002 m., saugota istorinė lietuviška trispalvė. Su ja Lorenso lietuviai dalyvaudavo gausiose JAV lietuvių demonstracijose, kuriomis JAV vyriausybė raginta pripažinti Lietuvos valstybę de jure. Šiuo metu vėliava perduota Vytauto Didžiojo universiteto Lietuvių išeivijos institutui. Tarpukariu LTKB ieškojo šalininkų Lietuvoje. Sovietinės okupacijos metais būta nesėkmingų sovietų valdžios bandymų kurti nuo Vatikano nepriklausomą bažnyčią.

Minint Pasaulio lietuvių metus Nacionalinėje bibliotekoje šiuo metu eksponuojama tarpukary JAV veikusioms lietuvių organizacijoms skirta paroda „Žygiui pasiruošę: JAV lietuvių organizacijos 1905–1939“.

Daugiau informacijos apie LTKB istoriją galite rasti: