Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 1 d.

Lietuviška vaikų literatūra: naujausios tendencijos ir mados

2013 metais buvo įkurtas labdaros ir paramos fondas „Švieskime vaikus“. Jo steigėjas – muzikantas, dainininkas, aktorius Andrius Mamontovas ir mecenatas Seimo narys Ramūnas Karbauskis. Fondo paskirtis – skatinti lietuvių vaikų literatūros raidą ir vaikų skaitymą. Be kai kurių skaitymo skatinimo iniciatyvų, fondas kasmet skelbia nacionalinį vaikų literatūros konkursą, kuriam tekstus ir iliustracijas galima teikti birželio-spalio mėnesiais. Konkursas rengiamas kartu su Lietuvos rašytojų sąjunga ir IBBY Lietuvos skyriumi, darbus vertina šių institucijų deleguoti 9 komisijos nariai. Kiekvienų metų konkurso prizinis fondas – 8 tūkst. eurų.

Konkursą laimėjusieji kūriniai išleidžiami dideliais tiražais ir dovanojami vaikų bei mokyklų bibliotekoms, darželiams, taip pat aktyviems skaitytojams asmeniškai. Be konkursą laimėjusių kūrinių, leidžiamos reikšmingos literatūrinio palikimo knygos vaikams, klasika. Jau išleista daugiau kaip 50 pavadinimų knygų, šiais metais bendras fondo knygų tiražas perkopė vieną milijoną egzempliorių.

Konkurso nugalėtojai skelbiami Vilniaus knygų mugėje. Pastarojo – šeštojo – konkurso nugalėtojais tapo Rūta Lazauskaitė (I vieta už pasaką „Dviese bijoti drąsiau“), Elvyra Žeižienė (II vieta už apysaką „Kedrynų mergaitės istorija“), Danutė Grigaliūnienė (III vieta už apysaką „Šarka“). Reikšmingiausio debiuto premija atiteko Laurai Gedgaudaitei už „Pasaką apie Smuikininką Raimundą“. Premija už iliustracijas nebuvo skirta.

Pokalbyje dalyvauja Gino Dabašinsko kalbinami vertinimo komisijos nariai: Liudvikas Jakimavičius, Danguolė Šakavičiūtė, dr. Kęstutis Urba.