Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 4 d.

Nacionalinėje bibliotekoje diskutuota apie ES autorių teisių reformos poveikį visuomenei

Kontroversiškai vertinamos ES autorių teisių reformą numatančios direktyvos projektas keliauja į Europos Parlamentą galutiniam balsavimui. Šių metų vasario 13 d. baigta trilogo (derybų tarp Europos Parlamento, Europos Tarybos (valstybių narių atstovų) ir Europos Komisijos) procedūra, kurios metu suderintas direktyvos projekto tekstas, o vasario 20 d. valstybės narės Europos Taryboje balsavo už projektą. Taigi, liko paskutinis etapas – priėmimas Europos Parlamente. Direktyva turės įtakos visiems rinkos dalyviams: teisių turėtojams, naudotojams ir vartotojams.

Pirmą pavasario dieną į Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje organizuojamą seminarą-diskusiją apie artėjančią reformą rinkosi autoritetinga ekspertų auditorija. Seminaro moderatorius ir vienas iš pranešėjų prof. dr. Vytautas Mizaras, Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Europos intelektinės nuosavybės teisės ir privatinės teisės mokslo centro vadovas, advokatas, sakė esąs nustebintas tokio didelio susidomėjimo tema ir seminaru (į jį netilpo visi norintys) ir dėkojo Nacionalinei bibliotekai už pagalbą organizuojant šį renginį.

Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. R. Gudauskas seminaro dalyviams palinkėjo konstruktyvaus darbo ir pasidžiaugė, kad Nacionalinei bibliotekai, atstovaujančiai Lietuvos bibliotekų laukui, liks kokybiškas produktas – seminaro įrašas labai svarbia tema.

Pagrindinės temos, kurios buvo aptariamos renginyje, susijusios su problemiškiausiais reformos klausimais. Tai ir naujos pareigos, tenkančios interneto paslaugų teikėjams – interneto platformų valdytojams, skelbiantiems jų valdomose platformose autorių teisių saugomus objektus, ir autorių teisių reformos įtaka muzikos, filmų bei interneto platformų valdytojams, leidėjams, autorių teisių apribojimų praplėtimas ir kompensacinių atlyginimų sistemos galimybės, teisių turėtojų, naudotojų ir visuomenės interesų pusiausvyros paieškos.

Seminarą organizavo Vilniaus universiteto Teisės fakulteto Europos intelektinės nuosavybės teisės ir privatinės teisės mokslo centras, bendradarbiaudamas su advokatų kontora „Ellex Valiunas“, ES Komisijos atstovybė Lietuvoje, Lietuvos leidėjų asociacija, gretutinių teisių asociacija AGATA ir Lietuvos bibliotekininkų draugija.

Daugiau nuotraukų ›