Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 7 d.

Nacionalinėje bibliotekoje išnarplioti Nepriklausomybės Akto kūrimo detektyvai

Artėjant Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dienai Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje teisininkas, teisėtyrininkas, konstitucionalistas, Mykolo Romerio universiteto profesorius Vytautas Sinkevičius atskleidė anų lemtingų dienų įvykių priežastis.

Buvęs Lietuvos Konstitucinio Teismo teisėjas prof. V. Sinkevičius, kuris tiesiogiai prisidėjo prie Kovo 11-osios akto rengimo, viešą paskaitą  „Kaip buvo rengiamas Kovo 11-osios aktas“ pradėjo užmindamas detektyvinę mįslę. „Ankstų kovo 13 d. rytą, maždaug 4.30 val., iš Aukščiausiosios Tarybos ūkinio kiemo dideliu greičiu išlėkė lengvasis automobilis. Ant galinės sėdynės sėdėjo vienas keleivis. Jis prie savęs glaudė nedidelį portfelį, tuo metu vadinamą diplomatu. Keleivis iš pažiūros atrodė ramus, tačiau nuolatiniai žvilgčiojimai į laikrodį išduodavo, kad jis jaudinasi. Vairuotojas buvo gavęs užduotį nuvežti keleivį į Vilniaus oro uostą per 15 minučių. Automobilis lėkė nepaisydamas kelio ženklų, šviesoforų. Žinojo, kad jei milicija sustabdys, keleivis lieps jiems pasitraukti ir jie neprieštaraudami paklus. Jie suspėjo pasiekti Vilniaus oro uostą laiku ir keleivis išskrido. Vairuotojo, ramiai grįžtančio namo, nepaleido mintis, kurią girdėjo iš deputatų, išlydinčių keleivį: „Jei atsilaikysime tris dienas, tai nepriklausomybę būsime paskelbę ne veltui.“ Po nepriklausomybės paskelbimo buvo jau praėję pusantros paros.“ Detektyvinį pasakojimą profesorius baigė klausimais: ką ankstyvą kovo 13 d. rytą vairuotojas vežė į Vilniaus oro uostą? Ką keleivis vežėsi savo lagaminėlyje? Kur jis skrido? Kodėl reikėjo išvykti iki skrydžio likus 15 minučių?

Viešoje paskaitoje buvo ne tik išnarpliotas istorinis detektyvas, bet taip pat prisiminti pirmieji laisvi rinkimai, aptarti 5 esminiai dokumentai ir juose vartojamų žodžiu prasmė. Taip pat atsakyta į kitus klausimus, susijusius su Lietuvos nepriklausomybės atkūrimu.

Daugiau nuotraukų ›