Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 8 d.

„Lietuvių chartija“ galėtų papildyti Lietuvos Respublikos Konstituciją

2019-uosius Seimas paskelbė Pasaulio lietuvių metais. Šia proga Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje, Valstybingumo erdvėje, II a., eksponuojama „Lietuvių chartija“, kuri buvo paskelbta Pasaulio lietuvių bendruomenės. 2019-aisiais sukanka 70 metų nuo šio dokumento paskelbimo.

1949 m. birželio 14 d. Augsburge (Vokietija) Vyriausiojo Lietuvos išlaisvinimo komiteto (VLIK) išleistas kišeninio dydžio leidinys, dar žinomas „Lietuvių chartos“ ar „Lietuvių chartijos“ pavadinimu, padėjo Pasaulio lietuvių bendruomenės pagrindus, subūrė ir įprasmino per Antrąjį pasaulinį karą už Lietuvos ribų išsibarsčiusių lietuvių pastangas toliau kovoti dėl Lietuvos nepriklausomybės ir stengtis bet kokia kaina išlaikyti ne tik šeimos ir giminystės, bet ir tautinį ryšį, kad „svetimoj žemėj kiekvienas sutiktas tautietis [būtų] mielas kaip brolis“.

„Lietuvių chartijos“ paskelbimas buvo VLIK atsakas į 1949 m. sparčiai besikeičiančią lietuvių karo pabėgėlių padėtį pokarinėje Vokietijoje. VLIK pirmininko Mykolo Krupavičiaus ir kitų iniciatyva nutarta kiekvienoje šalyje steigti lietuvių bendruomenes ir jas visas vienijančią Pasaulio lietuvių bendruomenę.

Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos tyrimų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis pasakoja apie „Lietuvių chartiją“. Jo požiūriu, Chartija galėtų tapti Lietuvos Konstitucijos dalimi.

Taip pat kviečiame apsilankyti parodoje „Žygiui pasiruošę: JAV lietuvių organizacijos 1905–1939“ Retų knygų ir rankraščių skaitykla, V a. Paroda veikia iki kovo 24 d.