Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 20 d.

Kovo 20 d.: knygos „Nenusilenkusi Šiluva“ pristatymas

„Atimkite iš žmonių atmintį, ir jie neišvengiamai taps kitokie“, – šia Friedricho Nietzsche’s mintimi teisės teoretikas ir teisės filosofas prof. Alfonsas Vaišvila pradeda istoriją apie gimtojo krašto laisvės kovotojus. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje bus pristatyta prof. A. Vaišvilos knyga „Nenusilenkusi Šiluva“ (2018). Tai ne vien istoriografinis aprašas, sutelkęs daug vertingų faktografinių žinių apie to meto žmones ir įvykius. Knyga svarbi dar ir tuo, kad svariai pagrindžia teisinius laisvės kovos pagrindus, ko dažnai pasigendama kitų istorikų darbuose.

„Lietuvių tauta, būdama vos 3 milijonų, beveik dešimtmetį (1944–­­1953 m.) kovojo nelygią ginkluotą kovą su itin grėsminga pavergėja Sovietų Sąjunga, – rašo prof. A. Vaišvila, – kuri, su Vakarų pagalba sutriuškinusi ne mažesnę blogybę – nacistinę Vokietiją, buvo savo­­­ karinės galios ir pasitikėjimo viršūnėje.“ Autorius pažymi, kad Vakarų valstybės, bijodamos A. Hitlerio, užaugino kitą ne mažiau pavojingą totalitarinį režimą. Drebėdamos prieš jį tos pačios Vakarų valstybės paliko lietuvių ir kitas Baltijos tautas vienui vienas kovoti su jokių žmoniškumo principų nepripažįstančia Sovietų Sąjunga.

Laisvė visais laikais branginama todėl, kad ji yra prigimtinė kiekvienos tautos teisė būti pačia savimi, savarankiškai spręsti savo likimą. Todėl sąmoningoji tautos dalis dalyvavo nuolatinėje išlikimo ir išsilaisvinimo kovoje. Pasak autoriaus, patys enkavėdistai pripažino, kad partizanai kovėsi „beatodairiškai, kaip pasmerktieji“, „dažnai sau pasilikdami paskutinę kulką arba granatą“.

A. Vaišvila yra Šiluvos krašto sūnus, 1961 m. baigė Šiluvos vidurinę mokyklą, 1970 m. – Vilniaus universiteto Teisės fakultetą. Nuo 1977 m. – filosofijos daktaras, nuo 2001 m. teisės habilituotas daktaras ir profesorius. Dešimties knygų, per 150 mokslinių straipsnių autorius, Mykolo Romerio universiteto (MRU) Teisės filosofijos katedros vedėjas, MRU Garbės (H.C.) profesorius.

Knygos pristatyme dalyvaus knygos autorius prof. A. Vaišvila, Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro istorikas Dalius Žygelis ir rašytojas Eugenijus Ignatavičius. Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.

Trumpai apie renginį

Data kovo 20 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“ ›