Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. kovo 13 d.

Ar mums reikia graikų ir lotynų kalbų?

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje lankėsi Klasikų asociacijos (Societas Classica) nariai, antikinių kalbų mokovai doc. dr. Audronė Kučinskienė, Paulius Garbačiauskas ir klasikams prijaučianti vertėja iš anglų kalbos, lotynų kalbą mokykloje bei universitete studijavusi Daiva Vilkelytė.

Asociacija įsteigta 2007 m., vienas svarbiausių jos tikslų – užtikrinti klasikinės filologijos ir Antikos kultūros sklaidą Lietuvoje. Organizacija apima ne vien akademinę bendruomenę: dėstytojus, klasikinės filologijos alumnus ir studentus, pedagogus, bet ir tuos, kuriuos domina Antikos paveldas. Nuo 2009 m. Klasikų asociacija įsiliejo į tarptautinę klasikų bendruomenę – asociaciją „Euroclassica“, vienijančią Antikos mylėtojus Europoje.

2013 m. vasarį Antikos mylėtojai ir draugai buvo sukviesti į pirmąjį „Klasikų klubą“ – neformalioje aplinkoje vykstančias paskaitas ir diskusijas apie Antiką. Nuo 2012 m. asociacija pradėjo ir leidybinę veiklą.

Šių metų kovo 22 d. 11 val. Klasikų asociacija ir Vilniaus universiteto biblioteka jungsis į pasaulinį Homero „Iliados“ skaitymą. Daugiau nei 50 miestų vienu metu sujungs Homero eilučių grožis.

Nacionalinės bibliotekos TV studijoje Arūno Brazausko kalbinami asociacijos nariai, vadinantys save tiesiog klasikais, pasakoja apie lotynų kalbos stovyklas Europoje, bandymus gaivinti lotynų kalbos dėstymą Lietuvos gimnazijose, prisimena tarptautinius Ovidijaus „Metamorfozių“ skaitymus 2018 m., kuriuose dalyvavo ir Lietuvos moksleiviai. A. Kučinskienė, P. Garbačiauskas ir D. Vilkelytė pasakoja apie jiems dėsčiusius iškilius antikinių kalbų mokovus: Joną Dumčių, Leoną Valkūną ir kt.

Studijoje perskaitytos kelios ištraukos iš Jono Dumčiaus prisiminimų – pramoga ir pažintis su istorija. Skaityta ir iš šiuolaikinės graikų poezijos rinktinės „Dovana sidabro eilėraštis“, kuri Nacionalinėje bibliotekoje buvo pristatyta vasario 13-ąją, minint Pasaulinę graikų kalbos dieną. Du rinktinėje spausdinamų tekstų autoriai – Giorgo Seferis ir Odysseus Elytis – apdovanoti Nobelio literatūros premija. Smagų pokalbį Nacionalinės bibliotekos TV studijoje P. Garbačiauskas baigė „Iliados“ pradžios posmais senąja graikų kalba. Jis atkreipė dėmesį, kad Europos literatūra prasideda nuo pykčio: „Pyktį, deive, apdainuok Achilo...“

Kiti rubrikos „Knyginyčia“ vaizdo įrašai ›