Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 3 d.

Balandžio 3 d.: knygos „Lietuvos gaspadinė“ pristatymas

Leidykla „Vaga“ ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į Liudvikos Didžiulienės-Žmonos knygos „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“, papildytos Rimvydo Laužiko ir Anželikos Laužikienės komentarais, pristatymą.

Lietuvybės puoselėtojos L. Didžiulienės-Žmonos (1856–1925) knygelė „Lietuvos gaspadinė, arba Pamokinimai, kaip prigulinčiai suvartoti Dievo dovanas“ – unikalus istorinis šaltinis. Tai pirmoji žinoma gastronominė knyga lietuvių kalba. Ji parašyta dar XIX a. pabaigoje – išskirtiniu laikotarpiu, kai formavosi šiuolaikinė lietuvių tauta, buvo ruošiamasi atkurti Lietuvos valstybingumą.

Ši knygelė, pirmąkart išleista prieš 125-erius metus, dabar atgimsta iš naujo. Originalūs L. Didžiulienės-Žmonos receptai, papildyti vertingais, smalsumą žadinančiais istorikų Anželikos ir Rimvydo Laužikų komentarais, šiuolaikiniam skaitytojui atskleidžia Lietuvos maisto gaminimo ištakas.

„Šiais laikais nemažai diskutuojame apie Lietuvos virtuvę, lietuvišką gastronominį tapatumą. Dažnas klausiame, kokie gi tie tikrieji lietuviški patiekalai? Jei ne cepelinai, ne kugelis ir ne bulviniai blynai, tada kas? Ši knyga – tarsi lietuviškos virtuvės fotografija, parodanti ją tokią, kokia ji buvo iki bulvinių patiekalų paplitimo.“ (R. Laužikas)

Renginys bus fotografuojamas.

Trumpai apie renginį

Data
balandžio 3 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Konferencijų salė, V a.
Trukmė
2 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Organizatorė
leidykla „Vaga“
Išoriniai partneriai
portalai: 15min.lt; lrytas.lt; alfa.lt; vilnius.lt/jaunimas; radijas „Kelyje“
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“