Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 3 d.

Balandžio 3 d.: paskaita „Holizmas – išsigelbėjimo paradigma Lietuvai ir Europos Sąjungai“

Kas yra holizmas? Kuo jis skiriasi nuo individualistinės pasaulėžiūros? Kiek esama pagrindo teigti, kad Lietuva gyvena bendrojo gėrio praradimo sąlygomis? Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centras kviečia kartu ieškoti atsakymų į šiuos klausimus viešoje paskaitoje „Holizmas – išsigelbėjimo paradigma Lietuvai ir Europos Sąjungai“. Pranešėjas – knygos „Antiekonomika“ autorius, Vilniaus universiteto ekonomikos profesorius Povilas Gylys.

Paskaitoje bus plėtojamas unikalus pokalbis apie sisteminę krizę Lietuvoje ir Europoje, apie tėvynės ir Europos civilizacijos išsaugojimo galimybes. Bus aptarta ekonomikos krizės samprata, neoliberalizmo ir antiekonomikos santykis, rinkos fundamentalizmo ir marksistinio (socialinio) fundamentalizmo panašumai bei skirtumai, išryškintos sąlygos, kuriomis valstybė tampa ekonominiu, o krizė – sisteminiu blogiu. Pranešėjas apžvelgs politinę ir ekonominę padėtį Lietuvoje ir Europos Sąjungoje (ES), bendrojo gėrio ir blogio santykį, pateiks įžvalgų, kodėl baziniuose ekonomikos vadovėliuose nekalbama apie šešėlinę ekonomiką ir korupciją.

„Ar tikrai žinome, kas yra demokratija? Ar ekonomistų neturi dominti demokratijos įgyvendinimo problematika? Ar teisingumas yra nacionalinio turto dalis?“ – į šiuos ir kitus klausimus bus atsakyta paskaitoje, kurios pabaigoje pranešėjas apžvelgs holistinius Lietuvos ir ES gelbėjimo būdus.

Renginį moderuos Nacionalinės bibliotekos Adolfo Damušio demokratijos studijų centro vadovas Vidmantas Valiušaitis.

Trumpai apie renginį

Data balandžio 3 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Valstybingumo erdvė, II a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“