Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 23 d.

Balandžio 9 ir 23 d.: paskaitų ciklas „Durys į baltų dievų pasaulį“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka ir Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas kviečia praverti duris į baltų dievų pasaulį. Mitologė, humanitarinių mokslų daktarė Daiva Vaitkevičienė paskaitose supažindins su baltų mitiniais vaizdiniais, atskleis simbolines reikšmes, slypinčias mituose, dievų paveiksluose ir apeiginėse praktikose. Organizatoriai žada, kad paskaitų ciklas tarsi iš atskirų kaladėlių sudėstys sistemišką baltų mitologijos vaizdą.

Pavasarinė paskaitų ciklo dalis skiriama baltų mitologijos sąrangai ir pamatinių kosmogoninių elementų – ugnies, vandens ir žemės mitinių vaizdinių reikšmėms. Kokios dievybės valdo ugnį ir šviesą? Kuo skiriasi dangaus, žemės ir požemio vandenys? Kuo remiasi žemės pirmapradžio šventumo idėja?

Pristatome balandžio mėnesio paskaitas.

 Balandžio 9 d. 18 val. – „Švytintys vandenys“

Mitai pasakoja, kad žemė atsirado iš vandens ir vėl būsianti užlieta vandeniu. Baltų mituose vanduo ir jį valdantys dievai viešpatauja visose erdvėse – žemėje vandenis valdo Andojas ir vietinės upių bei ežerų dievybės, danguje vanduo keliauja debesimis kaip Perkūno jaučių banda, o požeminiai šaltiniai prasimuša iš Velino bedugnių. Judėdamas per skirtingas sferas, vanduo sujungia dievų galias, o jų kibirkščiavimą atspindi sakralus ugnies vandenyje derinys. Apie visa tai ir dar daugiau trečioje ciklo „Durys į baltų dievų pasaulį“ paskaitoje.

Paveiksle − Dalios Stalauskienės piešinio ant stiklo „Pauštikalnis“ (2014) fragmentas.

Balandžio 23 d. 18 val. – „Žeme žemele, tu mus nešioji, tu mus sotini“

Žemės dieviškoji galia stebina ne didybe, o neišsenkančiu gyvybingumu. Lietuvių Žemyna, latvių Žemės motė – gyvybinių galių dieviškas įsikūnijimas. Kas būdinga baltų žemės deivei? Kaip jos prigimtis, išvaizda ir veikimo būdas atspindi šį pirmapradį šventumą? Kokios apeigos buvo skirtos žemės deivei ir kokią vietą ji užėmė baltų dievų panteone? Į šiuos klausimus atsakys ketvirtoji ciklo „Durys į baltų dievų pasaulį“ paskaita.

Paveiksle − Dalios Stalauskienės piešinio ant stiklo „Rudens lankymas“ (2014) fragmentas.

Trumpai apie paskaitas

Data
balandžio 9 ir 23 d.
Laikas
18 val.
Vieta
Renginių erdvė, III a.
Trukmė
1,5 val.
Dalyvavimas
įėjimas laisvas
Partneris
Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas
Daugiau informacijos
socialiniame tinkle „Facebook“: balandžio 9 d. ir balandžio 23 d.