Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 30 d.

Balandžio mėnesio meno edukacijos

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka tęsia meno edukacijų ciklą. Edukacijų vedėja, menininkė Eglė Jovaišaitė balandžio mėnesį kvies kartu išmėginti senąsias popieriaus gaminimo technologijas ir susipažinti su vaizduojamojo meno šaka – monotipija.

Balandžio 9 d. ir 16 d. 17 val. – Rankų darbo popieriaus gamyba

Popieriaus išradėju laikomas Cai Lunas iš Kinijos, 105 m. pirmasis aprašęs popieriaus gamybą. Kinai augalinę žaliavą rankomis trindavo akmeniniuose grūstuvuose su vandeniu. Skystą plaušinę masę semdavo semiamąja forma, ant rėmo ištemptu tinkleliu. Nutekėjus vandeniui, ant tinklelio likdavo plonas susipynusių plaušų sluoksnis. Taip suformuotą popieriaus lapą perkeldavo ant audeklo, nuspausdavo, džiovindavo, lygindavo, pjaustydavo. Kinai popieriaus gamybos būdą ilgai slėpė. Tik 610 m. popierių pradėjo gaminti japonai.

Nesibaigiantis meninio mokymosi procesas atveria naujų ir senų technologijų pažinimo platybes. Dažnai pati medžiaga diktuoja kūrinį. Medžiagiškumas, tam tikros technikos įvaldymas meno kūrinyje leidžia atviriau ir drąsiau reikšti idėjas, kurios gali būti novatoriškos ir naudingos visuomenei. Kartais atrodo, kad meniškumą gali nustelbti amato dominavimas, tačiau mokantis reikalingos visos žinios. Be abejo, svarbi ir unikali asmeninė patirtis. Naudojant tas pačias medžiagas ar priemones, netgi pasirenkant tą pačią idėją, kūrinys bus kitoks. Netikėti meniniai sprendimai dažniausiai būna ilgo mokymosi proceso rezultatas.

Bandysime gaminti popierių. Tai yra įmanoma net ir mūsų sąlygomis. Per dvi pamokas pamatysime, kad naudojant paprastas priemones galima sukurti nepaprastus darbus. Santūriai taškysimės, trinsime seną popierių, atrasime naujojo popieriaus medžiagiškumą ir paviršiaus nelygumus. Nebūtinai tai bus nepaprasto plonumo popierius, kokį mes įpratę matyti. Jis gali būti įvairus: gruoblėtas, tapybiškas ir monochromiškai grafiškas.

Antroje pamokoje pasitelksime spalvą ir faktūrą.

Reikalinga registracija:

Balandžio 23 d. ir 30 d. 17 val. – Monotipija

Kita šiuolaikiškai taikoma ir integruojama klasikinė technika yra monotipija (mono + gr. τυπος atspaudas) – spaudos technologija, kuria yra padaromas tik vienas atspaudas. Kiekvienas atspaudas unikalus ir originalus, antro tokio paties sukurti neįmanoma, todėl ši patirtis be galo intriguojanti. Tai yra vienas vienintelis bandymas ir tam tikra maloni rizika. Rezultatą pamatysite čia ir dabar.

Pati technologija gali būti naudojama ne tik klasikinės grafikos spaudinyje, bet ir perkeliama į tapybos sritį. Kuriant šiuo būdu, meninės išraiškos siekiama spalvų deriniais, tonų perėjimais, kitais niuansais.

Grafinės monotipijos raiškos priemonės – įvairaus sodrumo tonai ir linijos. Atspaudžiant paprastai naudojama stiklo plokštė. Nupiešto vaizdo dešinė ir kairė pusės atspaude bus pasikeitę vietomis. Be stiklo plokštės, gali būti naudojamas storesnis kartonas ar net šaukštas, arba bet kuris kietas paviršius.

Taip galima kurti paprastus ekslibrisus, vienos spalvos atspaudus, naudoti faktūrines, reljefines medžiagas. Tai yra vienas iš daugelio būdų, kurį galima naudoti kuriant ir atspaudžiant monotipijas mišriu būdu, harmoningai derinant visas monotipijų rūšis.

Reikalinga registracija:

Trumpai apie edukacijas

Diena
Laikas
Trukmė
Vieta
Meno edukacija
Balandžio 9 d.
17 val.
1,5 val.
Meno erdvė, V a.
Balandžio 16 d.
17 val.
1,5 val.
Meno erdvė, V a.
Balandžio 23 d.
17 val.
1,5 val.
Meno erdvė, V a.
Balandžio 30 d.
17 val.
1,5 val.
Meno erdvė, V a.