Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 5 d.

Nacionalinėje bibliotekoje diskutuota apie istorinį teisingumą ir knygų restituciją

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje balandžio 4 d. vyko ypatingas susitikimas su žinomu Švedijos rašytoju ir žurnalistu-tyrėju Andersu Rydelliu, knygų „Plėšikai: kaip nacistai grobė Europos brangenybes“ ir „Knygų vagys: dingusiųjų bibliotekų paieškos“ autoriumi.

„Knygų restitucija yra ne mažiau svarbi nei milijoninės vertės meno kūrinių. Tai kita svarba, ne materialinė. Pati knyga iš paprastų žmonių šeimos bibliotekos gali nebūti nei brangi, nei reta, tačiau joje slypi šeimos atmintis, ji dažnai būna vienintelis iš praeities atėjęs balsas – šeimos, kuri neteko visko ir neturi net giminių kapų. Šios knygos – tai atminties sugrąžinimas“, – tokie prasmingi žodžiai nuskambėjo renginyje, kuris buvo pirmasis iš Nacionalinės bibliotekos Judaikos tyrimų centro rengiamo ciklo „Hashavat aveda / Grąžinti, kas prarasta“. Jame dalyvavo ir kalbėjo Švedijos Karalystės ambasadorė Lietuvoje Maria Christina Lundqvist ir Nacionalinės bibliotekos direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas.

Renginį moderavusio publicisto, Vilniaus politikos analizės instituto Medijų analizės programos vadovo Donato Puslio ir A. Rydellio pokalbis iškėlė nemažai opių klausimų apie kultūros paveldą, istorinį teisingumą, žurnalistų ir istorikų atsakomybės ribas. Prelegentų nuomone būtina kuo plačiau atvirai kalbėti apie šiuos sudėtingus ir jautrius dalykus.

Nuoširdžiai dėkojame Švedijos ambasadai Lietuvoje už pagalbą organizuojant šį renginį.

Daugiau nuotraukų ›