Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 24 d.

Balandžio 24 d.: knygos „Juozo Budraičio teatrinis likimas“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į pirmąjį plačiajai visuomenei skirtą knygos „Juozo Budraičio teatrinis likimas“ pristatymą ir susitikimą su knygos autore Daiva Šabasevičiene ir aktoriumi Juozu Budraičiu. Šis vakaras yra vienas iš 19-osios nacionalinės Lietuvos bibliotekų savaitės renginių.

Knygą apie J. Budraitį teatro scenoje parašė humanitarinių mokslų (menotyros) daktarė, teatrologė D. Šabasevičienė – viena aktyviausiai apie teatrą rašančių kritikų, per savo karjerą išleidusi knygas apie Joną Vaitkų, Valentiną Masalskį, Regimantą Adomaitį, Faustą Latėną. Šiais metais pasirodė naujausia jos knyga apie aktorių J. Budraitį.

Monografijoje išsamiai pristatoma Lietuvos nacionalinės kultūros ir meno premijos laureato aktoriaus J. Budraičio teatrinė kūryba ir vaidmenys, sukurti 1979–2018 m., apžvelgiamos aplinkybės, paskatinusios garsų kino aktorių ateiti į teatrą, apibendrinamos jo vaidmens kūrimo strategijos, aktoriaus asmenybės, vaidmens ir personažo santykiai bei aktoriaus kūrybinių principų organiškas ryšys su režisieriaus pasaulėžiūra, leidęs J. Budraičiui tapti šio laikotarpio autorinio teatro režisūrinių ieškojimų protagonistu.

Knygoje taip pat pateikiamos pokalbių su J. Budraičiu ištraukos, skelbiamas pluoštas aktoriui skirtų minčių, kuriomis pasidalijo jį ir jo kūrybą artimai pažįstantys menininkai. Pasak režisieriaus Oskaro Koršunovo, spektaklyje „Paskutinė Krepo juosta“ dėl ypatingo talento, subrandinto gyvenimo patirties ir intelekto, J. Budraitis tapo egzistencinės beketiškos filosofijos simboliu.

Knygos išleidimą iš dalies finansavo Lietuvos kultūros taryba. Knygą išleido Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla.

Citata iš knygos „Juozo Budraičio teatrinis likimas“

Gyvendamas ne tik tarp knygų, bet kiekvieną dieną skaitydamas jas, lygindamas, prisimindamas ir vėl grįždamas prie sau artimų autorių, Budraitis malšino ne vien pažinimo troškulį. Tai daugiau jo prigimtinė intuicija, padėjusi suformuoti naujo aktoriaus tipą. Vaidmenys tiek teatre, tiek kine, fotografijos, tapyba ar akvarelė, – viskas, prie ko prisilietė Juozas Budraitis, paliko pažinimo regimybę.

„Man patinka namuose sėdėti patamsyje, neįjungiant šviesos, ir žiūrėti, kaip pradeda švisti, kaip išnyra stalo kampas, iš pradžių vos vos, o po to vis daugiau ir daugiau. Tarsi iš naujo gimsti. Mes kažkur skubame, ir viskas praeina pro šalį. Per šurmulį nematome tikrojo gyvenimo.“ Juozas Budraitis

Trumpai apie renginį

Data balandžio 24 d.
Laikas 18 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“