Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 2 d.

Gegužės 2 d.: Justino Marcinkevičiaus poezijos rinktinės „Vaikų žemė“ pristatymas

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia apsilankyti legendinio lietuvių poeto Justino Marcinkevičiaus sukurtoje „vaikų žemėje“. Tai pirmoji poeto eilėraščių rinktinė vaikams, kurią 2018 metų pabaigoje išleido leidykla „Alma littera“. Legendinio poeto eilėraščių rinktinėje vaikams sugulė ir gerai pažįstami eilėraščiai, ir keletas naujų, dar niekur neskelbtų.

Prie naujos rinktinės sudarymo taip pat prisidėjo poeto dukros Jurga ir Ramunė Marcinkevičiūtės. Pasak J. Marcinkevičiūtės, idėja išleisti „Vaikų žemę“ gimė prisiminus vaikystės metus, kai, pavyzdžiui,  kai kuriais ketureiliais ji buvo raginama valgyti. Į anuomet leistas knygeles šie eilėraščiai nebuvo įtraukti, o dukra visada tikėjo, jog tokių eilių turi būti gerokai daugiau ir jos nugulė kažkur archyvuose.

Rinktinę iliustravo Agnė Nananai, knygai sukūrusi vaikiškos žaismės, meilumo ir nuoširdžios nuostabos kupinas iliustracijas. A. Nananai sako, kad leidyklos pasiūlymą iliustruoti rinktinę gavo po ilgos kūrybinės pertraukos, jai tai pasirodė puiki galimybė grįžti į darbus. „Poeto eilėraščiai man atrodo labai lengvi ir žaismingi, juos buvo nesunku vizualiai interpretuoti. Eilėraščiai pilni gražių prasmių ir tikros vaikystės, kokią pati puikiai atsimenu. Gal  dėl to ir nebuvo labai sunku su jais dirbti, nes dauguma manyje įaugę nuo mažų dienų. Iliustruodama knygą naudojau monotipijos techniką, jungdama ją su pieštuko ir akvarelės piešiniais ir viską apdorodama kompiuteriu. Tai daug bandymų reikalaujantis procesas – nemaža šūsnis nepavykusių piešinių taip ir liko nepanaudoti“, – pasakoja dailininkė.

Pirmąją J. Marcinkevičiaus eilėraščių rinktinę vaikams Nacionalinės bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamente pristatys knygos iliustruotoja A. Nananai,  kūrėjo dukra J. Marcinkevičiūtė, anūkė Salomėja Marcinkevičiūtė ir „Vėjų teatro“ aktoriai. Jūsų laukia poezijos skaitymai, gyvas iliustravimas, muzikinės apybraižos, kūrybinės dirbtuvės, pasakojimas apie poeto kūrybą vaikams ir rinktinės „Vaikų žemė“ atsiradimo aplinkybes. Į renginį kviečiame 5–10 metų vaikus auginančias šeimas ir visus, pasiilgusius J. Marcinkevičiaus eilių.

Nemokamas renginys yra kampanijos „Atrandame skaitymo džiaugsmą“ dalis. Kampaniją iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 2 d.
Laikas 18 val.
Vieta Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas, I a.
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Partneriai ir rėmėjai „Vaikų žemė“, „Alma littera“
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“