Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 17 d.

„Skaitmeninės savaitės“ renginiuose – ir mokytojai, ir mokiniai, ir senjorai

Kovo 25–31 dienomis visoje Europoje vyko jau dešimtoji kasmetinė akcija „Skaitmeninė savaitė“ (angl. All Digital Week). Lietuvoje jos renginiuose dalyvavo beveik 15 tūkst. dalyvių. Šių metų savaitės tema Lietuvoje – skaitmeninės technologijos ugdymui. Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka taip pat aktyviai prisidėjo prie šių iniciatyvų.

Savaitė buvo ypač įdomi ir naudinga su jaunimu dirbantiems žmonėms: mokytojams, būrelių vadovams, bibliotekininkams, būsimiems pedagogams. Jiems šia tema buvo rengiami internetiniai seminarai ir konferencija, kurių tikslas – pasidalinti naujausia informacija apie technologijų naudojimą ugdymui. Simona Karalienė („bit&Byte“ kūrybinių technologijų akademijos atstovė) internetiniame seminare Lietuvos pradinių klasių mokytojams pristatė technologinės kūrybos mentorystės programą „Technologijų vedliai“. Vilniaus Prano Mašioto mokyklos pradinių klasių mokytoja Agnė Petraitienė pasidalino savo, kaip šios programos pirmojo sezono dalyvės, patirtimi. Mokytoja džiaugėsi galimybe pamokose naudoti programos vedlių paruoštas užduotis, kurias mokytojai patys išbandė per mokymus. „Technologijų vedliai“ buvo vienas žiūrimiausių šios savaitės internetinių seminarų.

Bibliotekose – atvirų durų dienos

Pedagogai, moksleiviai, tėvai ir visi susidomėję per „Skaitmeninę savaitę“ galėjo užsukti į bibliotekų rengiamas atvirų durų dienas ir susipažinti bei išbandyti naują jų įrangą. Lankytojams buvo pristatomi inžineriniai, kūrybiniai ir programavimo paketai.

„Susitikimuose buvo galima pamatyti ir išbandyti naują kompiuterinę techninę įrangą. Trijuose įrangos paketuose, kurie šiuo metu kaip tik pasiekia Lietuvos bibliotekas, šiuolaikiniai įrenginiai: 3D spausdintuvas, konstruktoriai elektronikos ir mechanikos pradmenims įgyti, virtualiosios realybės akiniai, negatyvų ir nuotraukų skaitmeninimo skeneris, rašalinis nuotraukų spausdintuvas, kompiuteris su 360 laipsnių kamera, programinė įranga filmuotai medžiagai ir nuotraukoms apdoroti ir kt. Šia tema ir ateityje rengsime ir susitikimus-pristatymus ir tiesiogines vaizdo transliacijas iš Nacionalinės bibliotekos TV studijos“, – sakė Nacionalinės bibliotekos dirbtuvių PATS SAU jaunimo veiklų vadybininkas Donatas Kubilius.

Daugiau informacijos apie „Skaitmeninę savaitę 2019“ ›

Lietuvoje „Skaitmeninę savaitę“ nuo 2010 m. koordinavo asociacija „Langas į ateitį“. Šiemet ją pristato projektas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“.

Apie projektą „Prisijungusi Lietuva“ (visas pavadinimas „Prisijungusi Lietuva“: efektyvi, saugi ir atsakinga Lietuvos skaitmeninė bendruomenė“)

Projektu siekiama skatinti Lietuvos gyventojus įgyti reikalingų įgūdžių efektyviai, įvairiapusiškai, saugiai ir atsakingai naudotis internetu, į šias veiklas aktyviai įtraukiant vietos bendruomenes. Projektą įgyvendina Informacinės visuomenės plėtros komitetas kartu su partneriais: asociacija „Langas į ateitį“, Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba, Nacionaline biblioteka, Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerija.

Naujienos iliustracija 

Projektas finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo ir Lietuvos Respublikos valstybės biudžeto lėšomis.