Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 19 d.

Nacionalinė biblioteka sukūrė ir pristatė kultūros paveldo atrankos ir skaitmeninimo metodiką

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje balandžio 15 ir 17 d. vyko projekto „Visuomenės poreikius atitinkančios virtualios kultūrinės erdvės plėtra“ kultūros paveldo atrankos ir skaitmeninimo metodikos pristatymo seminaras. Projekto partneriai iš 24 Lietuvos kultūros paveldą saugančių institucijų turėjo galimybę ne tik susipažinti su Nacionalinės bibliotekos naujai parengta ir jiems pristatyta metodika, tačiau ir diskutuoti metodikos turinio ir formos klausimais.

Seminarą sudarė teorinė ir praktinė dalys. Pradžioje savo įžvalgomis apie skaitmeninimo svarbą pasidalijo profesorius Rimvydas Laužikas, o pačią metodiką ir jos taikymo galimybes pristatė Jurga Gradauskaitė, Juozas Markauskas ir Giedrė Milerytė-Japertienė. Buvo kalbama apie skaitmeninimo konversiją, metaduomenis, teises ir ženklinimą, tarpinstitucinį bendradarbiavimą. Seminaro dalyviai dirbo grupėmis gilindamiesi į skaitmeninti tinkamų objektų atrankos kriterijus, teisinę galimybę juos skaitmeninti, pačių objektų ženklinimą, atrinktiems objektams kūrė metaduomenis. Į seminarą susirinko daugiau nei 100 dalyvių.

Projektas yra finansuojamas ir pagal 2014–2020 metų Europos Sąjungos fondų investicijų veiksmų programą „Kuriame Lietuvos ateitį“.