Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 10 d.

Gegužės 10 d. – liepos 21 d.: restauruotų dokumentų paroda „Pro captu lectoris“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje pristatoma paroda, skirta Nacionalinės bibliotekos 100-mečiui ir Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriaus veiklos 40-mečiui.

Eksponuojamos restauruotos sunykusios kultūros vertybės – įvairiose šalyse leistos knygos, rankraščiai, pergamentai, dėžutės, kurios dėl restauratorių sumanumo grįžta pas skaitytojus ir vartotojus.

Po Antrojo pasaulinio karo Nacionalinei bibliotekai teko priimti įvairias knygų kolekcijas iš uždarytų vienuolynų, bažnyčių, dvarų, netgi unikalų knygų rinkinį iš karo nusiaubtos Karaliaučiaus universiteto bibliotekos, vėliau visą fondą pervežti į Vilnių. Suprantama, kad daug saugomų leidinių, ypač žydiškos knygos, buvo apverktinos būklės. Tad reikėjo profesionalų, kurie žinotų, kaip padaryti dokumentus vėl tinkamus naudoti, ir galėtų imtis specifinių priemonių. 

1979 m. restauratorė Laimutė Zadvornaja po kursų Vilniaus universiteto Knygų restauravimo skyriuje savarankiškai restauravo nedidelio formato 1907 m. Vilniuje leistą laikraštį „Skardas“ – nuo tada prasidėjo profesionali dokumentų konservavimo ir restauravimo veikla tuometinėje Respublikinėje bibliotekoje, dabartinėje Nacionalinėje bibliotekoje. Dabar šį darbą atlieka 17 aukštas ir aukščiausias kategorijas turinčių restauratorių, galinčių prikelti laiko ir žmonių suniokotas kultūros vertybes naujam gyvenimui – tai ir liudija gausūs parodos eksponatai. 

Parodos atidaryme dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Informacijos išteklių departamento direktorė Jolita Steponaitienė. Bibliotekos Konferencijų salėje aukščiausios kategorijos restauratorė Dalia Udrienė  perskaitys pranešimą „Martyno Liuterio „Biblijos“ (1545) restauravimas“.

Trumpai apie parodą

Data gegužės 10 d. – liepos 21 d. Parodų salė, III a.
Parodos atidarymas gegužės 10 d. 16 val. Konferencijų salė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“