Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. balandžio 30 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 4-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje leidyklos „Tyto alba“ direktorė Lolita Varanavičienė pasakoja apie pomėgį skaityti ir tik studijų metais atrastą biblioteką – mokslinę Vilniaus universiteto ir prestižinę Martyno Mažvydo, kalba apie Nacionalinės ir regioninių bibliotekų svarbą šiandieniame leidyklos gyvenime.

Įvykis. Balandžio 23 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje iškilmingai pradėta 19-oji nacionalinė Lietuvos bibliotekų savaitė, kurios tema šiemet „Ateik – sužinok ir išmok“. Jos metu apdovanoti geriausi 2018 m. bibliotekininkai.

Tema: kultūros apdovanojimai. Dalia Cidzikaitė apibendrina diskusijoje apie lietuvių literatūrines premijas, vykusioje šiemet Vilniaus knygų mugėje, išsakytas mintis. Lietuvoje šiandien galima suskaičiuoti per 30 literatūrinių premijų, bet nėra tos vienos prestižinės. Diskusijoje svarstyta, ar ji mums reikalinga, ar premijų gausa nekenkia pačiai literatūrai ir jos kokybei, kokios premijų tradicijos vyrauja kitose šalyse.

Šiandien aktualu. Kovo 26 d. priimta Europos Parlamento ir Tarybos direktyva dėl autorių teisių bendrojoje skaitmeninėje rinkoje. Rūta Elijošaitytė-Kaikarė svarsto apie šį teisės aktą ir jo poveikį visuomenei, autorių teisių turėtojams, šių teisių saugomų objektų naudotojams, taigi ir bibliotekininkams.

Šiandien aktualu. Violeta Černiauskaitė pristato baigtą svarstyti rengiamą elektroninį „Bibliotekininkystės, informacijos ir knygotyros (BIK) lietuvių–anglų kalbų terminų žodyną“, svariai prisidėsiantį prie terminijos tvarkybos kokybės.

Nauji leidiniai. Vaiva Markevičiūtė siūlo atsiversti ypač kruopščiai išleistą ir vaizdingai apipavidalintą  prof. habil. dr. Birutės Jasiūnaitės monografiją „Lietuvių velniavardžiai“ – velnio pavadinimų, aptinkamų įvairiose lietuvių tarmėse ir tautosakos tekstuose, sinchroninį tyrimą. Mokslininkė aiškina net 482 velniavardžių „anatomiją“.

Projektai. Minint Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių šimtmečius, šių šalių nacionalinės bibliotekos vykdė bendrą projektą, parengė ir eksponavo unikalią parodą, pristatančią trijų Baltijos valstybių leidybos istoriją. Projektą baigė tarptautinė konferencija „Baltijos šalių knyga, 1918–1940“, o visus metus keliavusios parodos turiniui įamžinti šį pavasarį išleistas katalogas – solidus 160 puslapių leidinys. Apie tai rašo Jolanta Budriūnienė.

Bibliotekų turtai. Frankofonijos dienos proga Nijolia Kasparavičienė pristato Šiaulių apskrities Povilo Višinskio viešosios bibliotekos senųjų spaudinių fonde saugomus keturis XVII a. ir XX a. pirmosios pusės leidinius – su jais susijusias ir jų pačių pasakojamas istorijas.

Pokalbis: „Tarp knygų“ – 70. Vaiva Markevičiūtė kalbina Jūratę Bičkauskienę – ilgametę žurnalo „Tarp knygų“ vyr. redaktorę apie žurnalo jubiliejų, pokyčius, kuriuos lėmė ir politinės aplinkybės, ir technologijos, apie kasdienį redakcijos darbą, žurnalo vietą Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos veiklos kontekste. Taip pat kviečiame susipažinti su kitais redakcijos darbuotojais.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – balandžio numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Žmonės ir laikas. 2019-ųjų pradžioje Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos fondai pasipildė lietuvių rašytojo Algimanto Zurbos (1942–2018) dokumentais – juos padovanojo rašytojo žmona Laima Zurbienė. Ji su Nacionalinės bibliotekos darbuotojais Dainiumi Vaitiekūnu ir Viktorija Vaitkevičiūte-Verbickiene maloniai pasidalijo prisiminimais apie A. Zurbos asmenybę, jo kūrybos virtuvę, bendradarbiavimą literatūros baruose ir drauge išgyventas akimirkas.

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Menininko ir žurnalisto Zino Kazėno sukurta dekoratyvinių kiaušinių kolekcija, eksponuota Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje. 2017 m. Kosto Stankevičiaus nuotrauka.