Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 30 d.

Gegužės mėnesio meno edukacijos

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje jau beveik 9 mėnesius vyksta kūrybiškumą išlaisvinančios meno edukacijos. Gana intensyvus mokymų ciklas kiekvieną savaitę kviesdavo kūrybinguosius lankytojus realizuoti savas idėjas. Edukacijų vedėja menininkė Eglė Jovaišaitė gegužės mėnesį kvies į edukacijos dalyvių kūrinių peržiūrą, susitikimą su akvarelės tapytoju Tomu Raimundu Jovaiša ir kartu keliauti akvarelės kūrimo keliu.

Gegužės 9 d. 17 val. Kūrinių peržiūra ir aptarimas

Meno edukacijų ciklo dalyviai – vyresnių klasių moksleiviai ar senjorai – kiekvienos pamokos metu galėdavo susipažinti su vis kita dailės kompozicijos tema, į ją pasigilinti. „Visas ciklas apėmė mokymąsi dirbti su pieštuku, tušu, akvarele, guašu. Komponuoti pradėjome nuo taško. Vėliau jis pajudėjo, perėjo į liniją, ši susiformavo į figūras ir formas. Atsirado spalva, dėmė, vienos spalvos tapyba – monochromija, spalviniai deriniai. Mes susipažinome su natiurmortu, koliažu, asambliažu, popieriaus gamyba, monotipija. Teorinė ir praktinė dalys turėjo savo klasikinį pagrindą – tai modernistinės tapybos, Rytų šalių kūrėjų meninė patirtis, kuri nurodė, kaip reikia komponuoti paveikslą“, – pasakoja edukacijų vedėja E. Jovaišaitė.

Dar nesibaigus šių metų meno edukacijų ciklui, kilo noras parodyti nueito kelio rezultatus. Kūrinių peržiūroje bus galima susipažinti su meno edukacijų dalyvių darbais, kurie bus sugrupuoti pagal temas. Darbus po renginio edukacijų dalyviai galės atsiimti. Visi besidomintieji menu galės dalyvauti darbų ir kompozicijos užduočių aptarime bei diskusijoje.

Renginys be registracijos.

Gegužės 16 d. 17 val. Susitikimas su akvarelės tapytoju Tomu Raimundu Jovaiša

Paskutinį pavasario mėnesį – gegužę – spalvos gamtoje persišviečia ir dengia viena kitą. Tai – laikas, kai vieni augalai jau pradeda žydėti, kiti tik skleidžiasi. Tokia skaidrumo ir erdviškumo būsena lengvai randa savo išraišką akvarelinėje tapyboje. Meno edukacijoje turėsime retą galimybę susitikti ir pabendrauti su akvarelės tapytoju Tomu Raimundu Jovaiša. Dailininkas konstruktyviai ir kartu poetiškai pasidalins savo kūrybine patirtimi, atsakys į rūpimus klausimus, pasiūlys nuodugnesnį akvarelinės tapybos suvokimą.

Akvarelė (lot. aqua, it. acqua – vanduo) – tapybos technika, kai liejama vandenyje ištirpintais, itin skaidriais dažais. Vandeniniai dažai gaminami iš smulkiai sutrintų augalinės, gyvulinės kilmės arba cheminių pigmentų ir vandenyje tirpaus rašiklio su kai kuriomis priemaišomis (medumi, glicerinu ir konservuojančiomis medžiagomis, dažniausiai fenolu). Akvarelės technika buvo puikiai žinoma jau senovės Egipte: šia technika ant papiruso buvo vaizduojamos scenos iš mirusiųjų gyvenimo. Akvarelės raida labai suaktyvėjo Atgimimo epochoje. Tuo metu šios technikos ribų ieškojo vokiečių dailininkas Albrechtas Düreris (1471–1528). Šiuolaikinės lietuvių akvarelinės tapybos pradžia siejama su pirmosiomis lietuvių dailės parodomis, kuriose buvo eksponuojamos M. K. Čiurlionio, Antano Žmuidzinavičiaus akvarelės. Kaip žanras, akvarelė susiformavo XX a. trečiajame dešimtmetyje. Ypatingi nuopelnai šioje srityje tenka Kajetonui Sklėriui, atskleidusiam iki tol lietuvių dailėje neregėtas akvarelės galimybes, Jonui Buračui, kuris akvarelės meno mokėsi Paryžiaus salonuose.

Reikia registruotis ›

Gegužės 23 d. ir 30 d. 17 val. Akvarelė

Šiose pamokose toliau leisimės akvarelės keliu. Skiriamos dvi pagrindinės akvarelės atlikimo technikos: sausa akvarelė, kai spalvos maišomos tapant įvairių spalvų sluoksniais, o popieriui tarp tepimų leidžiama išdžiūti; šlapia akvarelė, kai spalvos liejamos ir maišomos ant specialaus (grubiai ruplėto) akvarelinio popieriaus. Pastarajai gana artimos japonų ir kinų akvarelės bei tušo technikos.

Akvarelė, ypač šlapios akvarelės technikos, laikoma ypač didelio (galbūt didžiausio) meistriškumo reikalaujančia tapybos rūšimi: spalvų maišymasis, jų skverbimasis į popierių, tarpusavio užsiklojimas, tirpimas yra labai sunkiai prognozuojami. Tuo pat metu paveikslą tenka tapyti greitai, džiūvant dažams, lieka nepašalinami potėpiai, todėl akvarelei įvaldyti prireikia daugelio metų praktikos.

Gegužės 30 d. antroje akvarelės pamokoje, po paskaitos, imsimės sunkesnės technikos, t. y liejimo ant šlapio popieriaus, kai veiksmas greitas, bet džiūvimo procesas lėtas. Pabandysime ir kitą liejimo techniką – sausą akvarelę.

Reikia registruotis ›

Trumpai apie meno edukacijas

Diena Laikas Trukmė Vieta Renginio turinys
Gegužės 9 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Kūrinių peržiūra ir aptarimas
Gegužės 16 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Susitikimas su akvarelės tapytoju Tomu Raimundu Jovaiša
Gegužės 23 d. ir 30 d. 17 val. 1,5 val. Meno erdvė, V a. Akvarelė