Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 8 d.

Arkivyskupas Eustratijus: tie, kurie kovoja už teisybę, visada laimi

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka nuosekliai prisideda viešindama Ukrainos kultūros paveldą, pasiekimus, stengiasi atspindėti dramatišką šalies šiandieną ir taip prisidėti prie Ukrainos vardo, jos laisvės ir kovų už nepriklausomybę bylos garsinimo, rengia susitikimus, parodas, įvairius projektus Ukrainos tematika.

Valstybingumo erdvėje gegužės 7 dieną vyko visuomenės susitikimas su Ukrainos stačiatikių cerkvės atstovu tarptautiniams ryšiams Černigovo arkivyskupu Eustratijumi (Ivan Zoria) ir Kijevo Šv. Mykolo vienuolyno vadovu, karo kapelionu tėvu Serhijumi Dmitrijevu.

Nuoširdžiame pokalbyje buvo aptarta dabartinė situacija ir visuomenės nuotaikos Ukrainoje po neseniai įvykusių prezidento rinkimų, planuojami socialiniai projektai, taip pat kalbėta apie vykstančius Ukrainos stačiatikių cerkvės savivaldos atgavimo procesus, siekiant visiško atsiskyrimo nuo Maskvos patriarchato įtakos ir tampant savarankiška religine institucija, pripažinta Konstantinopolio.

Arkivyskupas Eustratijus pažymėjo, kad, Ukrainos žmonėms kuriant klestinčią ir europietišką Ukrainą, labai svarbus pilietinės visuomenės, taip pat ir bažnyčios vaidmuo. Ukrainos stačiatikių cerkvės atstovai informavo apie šiuo metu vykstantį Ukrainos vieningos autokefalinės bažnyčios tarptautinio pripažinimo procesą, pabrėžė, kad parapijų perėjimas į šią bažnyčią turi būti taikus ir savanoriškas, paremtas tikinčiųjų iniciatyva. Tokių taikių iniciatyvų jie tikisi ir iš Lietuvoje gyvenančių tikinčiųjų Ukrainos diasporos atstovų. Tėvas Serhijus Dmitrijevas, kuris taip pat vadovauja nevyriausybinei organizacijai „Eleos-Ukraine“, vykdančiai socialinės paramos projektus, pristatė pilietinės visuomenės iniciatyvas, skirtas paramai nukentėjusiems nuo karo, vaikų ir jaunimo ugdymui, ir šiltai padėkojo Lietuvai ir jos žmonėms už visokeriopą politinę, karinę, medicininę, ekonominę ir ekspertinę pagalbą. „Mes čia jaučiamės esantys tarp draugų ir bendraminčių, jūsų parama mums labai svarbi ir brangi“, – sakė svečiai.

Euroatlantinę valstybinės raidos kryptį pasirinkusi Ukraina šį savo siekį įtvirtino ir atskira konstitucine pataisa. Todėl svečiai sakė esantys ramūs dėl Ukrainos vakarietiško politinio kurso ateities. Pasak Ukrainos atstovų, senos jų valstybės bėdos (korupcija) ir Rusijos agresija pagreitino pilietinės visuomenės formavimąsi ir brandą. „Net ir kilus naujai Rusijos agresijos bangai, Ukraina savo kelio nekeis. Esame Europos dalis ir tikrai yra kritinė masė Ukrainos piliečių, kurie nepagailės savo gyvybių dėl Ukrainos laisvės ir demokratijos vertybių“, – sakė arkivyskupas Eustratijus.

Ukrainos strateginis siekis integruotis į europines ir euroatlantines struktūras apima ir karinį dėmenį. Sėkmingai veikia 2014 metais įkurta bendra Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos LDK didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio karinė brigada LITPOLUKRBRIG. Šis bendras karinis vienetas prisideda prie Ukrainos kariuomenės pertvarkos, kartu ir prie strateginių tikslų įgyvendinimo. Visos trys tautos turi istorinės patirties, kaip įtvirtinti savo suverenią teisę gyventi savarankiškai, kaip bendroje kovoje apsiginti nuo galingo priešo iš rytų. Tai įprasmina ir simbolizuoja žymaus karvedžio, didžiojo etmono Konstantino Ostrogiškio vardo suteikimas brigadai.

Renginį vedė žurnalistas, politikos apžvalgininkas Vytautas Bruveris, kuris susitikimo temą įvardijo klausdamas, ar Ukraina sunkiame kelyje į laisvę yra nebesustabdoma ir nebepasukama. Po turiningo ir atviro pokalbio klausimų ir klaustukų liko gerokai mažiau.

Prieš susitikimą su visuomene Nacionalinėje bibliotekoje svečiai iš Ukrainos susitiko su Lietuvos Respublikos Seimo nariais, užsienio reikalų ministru Linu Linkevičiumi, kuris užtikrino, kad Lietuva ir toliau rems Ukrainos nepriklausomybę, teritorinį vientisumą ir europines reformas.

Daugiau nuotraukų ›