Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 18 d.

Gegužės 18 d.: mototuristinis ralis #MažvydoKodas

„BMW Mototourism Sprint 2019 Vilnius–Kaunas“ (MTS VLN–KNS) – tai intelektualus kultūrinis mototuristinis ralis, kurio dalyviai startuoja Vilniuje, važiuoja motociklais po Vilniaus ir Kauno regioną, aplanko 25 punktus, susijusius su istorija, kultūra ir paveldu, finišuoja Kaune ir už organizatorių pateiktų užduočių įvykdymą gauna taškus. Ralis organizuojamas jau devintus metus.

2019 m. metų ralio tema – #MažvydoKodas? Bet kas už jos slypi?

Viskas prasideda nuo to, kad šiemet Lietuvos nacionalinei Martyno Mažvydo bibliotekai sukanka 100 metų. Ta proga keliausime kartu su ralio partnere Nacionaline biblioteka.

ŠVIETIMO TVIRTOVĖS
Keliaudami kalbėsime ir apie bibliotekas, ir apie patį Martyną Mažvydą.

Pažiūrėsime į bibliotekas ne kaip į knygų saugyklas, pažvelgsime į jas kaip į švietimo tvirtoves ir kultūros židinius. Kaip tikrosios pilys jos saugojo ir toliau saugo krašto istoriją ir žinias, buria vietos bendruomenes. Tai jų misija, nuo kurios viskas prasidėjo ir galbūt yra dabar.

Pradėsime nuo ralio partnerės Nacionalinės bibliotekos (šiemet startas čia). Jonavoje pamatysime, kas buria senjorus ir jaunimą. Lentvaris, Jagėlonys, Palomenė (ir ne tik) atskleis savo paslaptis, kurių, pasirodo, net vietiniai dažnai nežino. Paparčių bendruomenė iki šiol didžiuojasi senąja dominikonų vienuolyno biblioteka, nors jos jau nebėra.

MARTYNAS MAŽVYDAS vs MARK ZUCKEBERG
O kuo įkvepia pats M. Mažvydas? Lietuvoje jis paliko nedaug akivaizdžių pėdsakų. Tad ieškosime neakivaizdžių. Ar galima jį prilyginti šių laikų Markui Zuckerbergui, „Facebooko“ kūrėjui? Juk išspausdinta pirmoji lietuviška knyga buvo globalios reikšmės projektas. Jis stūmė tautą į priekį. Surasime ir kitą panašų projektą: Vievyje Meletijus Smotrickis išleido pirmą slavų gramatiką, kurioje, galima sakyti, Rusijos mokslo ištakos. Kaune prisiminsime Kazimierą Būga, vieną svarbiausių lietuvių kalbos tyrinėtojų. Jonavos kraštas papasakos apie M. Mažvydo bendražygį, reformatą Abraomą Kulvietį. Įsitikinsime, kad Lietuvos kraštas užaugino ne vieną Steeve’ą Jobsą ir Eloną Muską švietimo srityje. 

#MažvydoKodas
Ir dar – M. Mažvydas kūryboje mėgo užuominas. Neabejojame, kad skaitėte pirmas „Katekizmo“ eilutes. Jos parašytos akrostichu, kurį mėgo dar senovės Graikijos poetai.

SVARBUS PATARIMAS: būtinai sužinokite, ką užkoduoja akrostichas ir kaip jį iššifruoti. Jis saugos ne tik #MazvydoKodą, kuris atrakins ne vieną ralio užduotį, bet kiekvienoje užduotyje simbolizuos M. Mažvydo dvasią.

PIZOS BOKŠTAS
Netikėti keliai nuvedė mus iki Romerių giminės, nuo jų statomų koplyčių iki lietuviško Pizos bokšto. Nuves ir jus.

PAMATYTI TEN, KUR KITI NEMATO
Ar žinote, kad 2019 m. paskelbti Vietovardžių metais. Prieš 160 metų grafas Konstantinas Tiškevičius surengė legendinę ekspediciją Nerimi – fiksavo krašto istoriją ir etnografiją. Jis buvo ne tik Lietuvos elito atstovas, bet ir mokslininkas, intelektualas, keliautojas. Ten, kur paprastas žmogus nieko nepastebėtų, grafas K. Tiškevičius pamatė ir išgirdo tiek, kad išleido monografiją „Neris ir jos krantai“. Įžvelgti, kur kiti to nesugeba, yra intelektualaus keliautojo savybė. K. Tiškevičiaus ekspediciją atkartojo šių laikų Lietuvos mokslininkai, o dabar, kaip INTELEKTUALŪS KELIAUTOJAI, atkartosite ir Jūs.

Šiemet ralio maršrutus padeda rengti ir konsultuoja ekspertai: Jolita Steponaitienė iš Nacionalinės bibliotekos (Informacijos išteklių departamento direktorė), istorikas prof. dr. Vykintas Vaitkevičius (Vilniaus universiteto istorikas), archeologas dr. Aleksiejus Luchtanas, istorikė ir kultūros paveldo ekspertė Diana Varnaitė, Aurelijus Balčiūnas iš Kaišiadorių turizmo ir verslo informacijos centro, istorikė Rugilė Grendaitė iš Kaišiadorių, Petras Kazlauskas iš Stasiūnų ir kiti vietiniai žinovai, kuriuos sutiksite ralio punktuose.

Trumpai apie renginį

Data gegužės 18 d.
Laikas 9.30 val.
Vieta lauke ant Nacionalinės bibliotekos laiptų ir šalia jų
Trukmė 2 val.
Dalyvavimas atviras
Organizatoriai VšĮ „Motobaltija“ ir Nacionalinė biblioteka
Rėmėjai BMW („Krasta auto“)
Daugiau informacijos

renginio tinklalapyje www.mototourism-rally.lt, socialiniame tinkle „Facebook“ ir paskyroje „Mototourism Rally“