Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 22 d.

Gegužės 21–22 d.: tarptautinė konferencija „Nuo Šaltojo karo iki hibridinio karo“

Kuo skiriasi Šaltasis karas nuo hibridinio? Kaip socialinius tinklus Olandijoje naudoja rusų „troliai“? Kaip Rusija infiltruojasi į Vakarų universitetus ir kompetencijų centrus? Šiuos ir kitus klausimus gegužės 21–22 d. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje rengiamoje konferencijoje, skirtoje disidentui Andrejui Sacharovui atminti, aptars Jungtinių Amerikos Valstijų, Didžiosios Britanijos, Suomijos, Estijos, Ukrainos, Nyderlandų ir kitų šalių ekspertai.

Vienam drąsiausių sovietų režimo kritikų, Nobelio premijos laureatui, kovotojui už žmogaus teises A. Sacharovui šiemet būtų sukakę 98-eri. Konferenciją šia proga organizuoja jo vardu pavadintas, Vytauto Didžiojo universitete (VDU) įsteigtas A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras kartu su Užsienio reikalų ministerija ir Nacionaline biblioteka.

Vilniuje vyksianti konferencija „Nuo Šaltojo karo iki hibridinio karo“ skirta nūdienos aktualijoms, pirmiausia siejamoms su didžiausia Lietuvos kaimyne Rytuose – Šaltojo karo virsmui į hibridinį, kai vis aktyviau taikomos modernios technologijos.

„Tarp hibridinio karo elementų – aktyvi dezinformacijos kampanija, daroma įtaka Vakarų valstybių politiniam diskursui, bandymai destabilizuoti Europos Sąjungą, bendradarbiavimas tarp Kremliaus ir radikalių dešiniųjų bei kairiųjų politinių partijų ir judėjimų Vakaruose, aktyvus politinių oponentų persekiojimas ir žudymas už Rusijos Federacijos ribų, ryšiai tarp Rusijos vadovybės ir nusikalstamumo“, – paaiškina VDU A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centro vadovas profesorius Robertas Van Vorenas.

Užsienio ir Lietuvos ekspertai konferencijoje pasidalys mintimis ir aptars galimybes apsiginti nuo hibridinio karo. Tarp pranešėjų – ilgametis Rytų Europos ir ekonomikos apžvalgininkas Edwardas Lucasas, britų saugumo ekspertas Markas Galeottis, A. Sacharovo anūkė, kovotoja už žmogaus teises Marina Sacharov-Liberman ir jo podukra, mokslininkė Tatjana Jankelevič, NATO bendros kibernetinės gynybos kompetencijos centro tarptautinių ryšių vadovas Illimaras Lepikas von Wirénas.

A. Sacharovas šiandien laikomas kovos už žmogaus teises simboliu. Pradžioje išgarsėjęs kaip vandenilinės bombos išradėjas, vėliau mokslininkas susirūpino dėl savo atradimo padarinių žmonijos ateičiai ir pradėjo didinti sąmoningumą dėl branduolinio ginklavimosi pavojaus. Sovietų Sąjungoje jis laikytas pavojingu disidentu, iš dalies dėl jo pastangų buvo pasirašyta Branduolinių bandymų uždraudimo sutartis, įsteigtas Maskvos Žmogaus teisių komitetas. 1975-aisiais A. Sacharovui buvo įteikta Nobelio taikos premija. Jo vardu pavadinta Europos Parlamento premija, kasmet teikiama kovotojams už minties laisvę.

Daugiau informacijos ›

Trumpai apie konferenciją

Data gegužės 21–22 d.
Laikas 9.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Trukmė 6 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Organizatoriai Lietuvos Respublikos užsienio reikalų ministerija, Vytauto Didžiojo universiteto A. Sacharovo demokratijos plėtros tyrimų centras
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“