Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 11 d.

Birželio 4 ir 11 d.: meno edukacija „Prisiminimų dėžutė“

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje tęsiamas naujas meno edukacijų ciklas „Prisiminimų dėžutė“. Šis keturių pamokų ciklas įdomus tuo, kad mokomoji medžiaga – originalios knygos – bus iš bibliotekos fondų.

Remiantis amerikiečių menininko Josepho Cornellio (1903–1972) kūryba, galima sukurti integralų meno ir dailės pradmenų mokymosi metodą. Edukacijos metu lankytojai ne tik atliks geometrinės kompozicijos užduotis popieriaus lape, bet kūrybinį mąstymą perkels į erdvę – kurs asambliažą. Baigiamasis vaizdas – nedidelė dėžė – bus sukurtas iš nebenaudojamų dėžučių, popieriaus, kartono, įvairių audinių atraižų.

J. Cornellis kūrė Jungtinėse Amerikos Valstijose. Jį inspiravo renesanso laikų prisiminimų dėžutės, į kurias žmonės dėdavo laiškus, kvepalų buteliukus, plunksnakočius, plaukų sruogas, įvairius niekučius. Menininkas savaip perteikė šiuos su atsiminimais siejamus objektus – neiliustratyviai, konceptualiau. Jo kūryba apibūdinama kaip poetinio dadaisto, „Fluxus“, popmeno atstovo, kuriančio asambliažus. J. Cornellio objektai – tai kasdienybės atspindžiai, buities daiktai, jaukiai įsprausti į rėmus ar sudėti senoje vonios spintelėje. Čia galima naujai atrasti nebenaudojamų daiktų poetiką.

Birželio 4 d. 17 val. – Čia ir dabar

Šioje pamokoje dalyviai derins kelias kompozicines užduotis ir kurs koliažą. Tai nebus darbas lape, veikiau bus kuriami reljefiniai, faktūriniai ir net mažieji objektai. Nebūtinai bus kuriama iš popieriaus, dalyviai galės naudoti ir kitas medžiagas, audinių atraižas, nebenaudojamus daiktus. Taip žingsnelis po žingsnelio artėsime prie J. Cornellio kūrybinės kalbos. Ramiai klausydamiesi parinktos muzikos, mokiniai išplės savo suvokimo ribas. Tuomet galimai išnyks praeities ar ateities lūkesčiai ir susiformuos „čia ir dabar“ potyris, autentiška meninė išraiška, nepriklausoma nuo aplinkos įtakų.

Reikia registruotis ›

Birželio 11 d. 17 val. – Kitas krantas

Paskutinėje šio ciklo pamokoje, turėdami visų edukacijų įdirbį, „susumuosime“ viską į vieną. Apčiuopiamu pavidalu tai gali atrodyti kaip dėžė, tačiau tai nėra dėžė... Tai – labiau simbolinė minties perkėlimo vieta. Senųjų kultūrų žmonės statė laivus, kad mirusieji lengvai išeitų ir pasiektų kitą krantą. Šį ir anapusinį pasaulius mėginta sujungti naudojant laivą, valtį, pasitelkiant upę. Prisimindami šiuos simbolius, galime laisviau mąstyti ir suprasti, kad „kitas krantas“ jau ir yra „šis krantas“. Bet kuri nauja mintis ateina po senosios „mirties“. Tai labai išplečia minties galimybes, kai nesitikint, neprisirišant galima atsiverti visiškai naujam, grynam požiūriui. Atsispiriant nuo šio taško, kūryba atrodo beribė.

Reikia registruotis ›

Trumpai apie edukacijas

Diena
Laikas
Trukmė
Vieta
Meno edukacija
Birželio 4 d.
17 val.
1,5 val.
Muzikavimo erdvė, V a.
Birželio 11 d.
17 val.
1,5 val.
Muzikavimo erdvė, V a.