Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. gegužės 30 d.

Suporuotos knygos: ugdome skaitytojų kritinį mąstymą

Kasdien vis labiau skubančiame pasaulyje neretai ieškoma aiškios, trumpos ir kokybiškos informacijos. Reaguodamas į tai Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Vaikų ir jaunimo literatūros departamentas kartu su Tarptautinės vaikų ir jaunimo literatūros asociacijos (IBBY) Lietuvos skyriumi sumanė pasiūlyti 15–20 minučių edukacinius vaizdo įrašus tėvams, mokytojams, bibliotekininkams ir kitiems besidomintiems skaitymo skatinimu bei vaikų literatūra. Šie vaizdo įrašai yra projekto „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ dalis.

Pirmajame šio projekto edukaciniame vaizdo įraše išgirsite literatūros kritikę, kūrėją Dianą Gancevskaitę, kuri kalba tema „Suporuotos knygos: ugdome skaitytojų kritinį mąstymą“. Knygų poravimas atveria itin platų langą į literatūros suvokimo pasaulį, o kartu plečia skaitytojo akiratį ir ugdo kritinį mąstymą. Šis metodas naudingas siekiant pažinti kitą kultūrą, jausmus, įvairius reiškinius, nagrinėti kasdienio gyvenimo klausimus, socialines temas ir t. t. Vaizdo įraše lektorė D. Gancevskaitė pateikia tiek teorinės, tiek praktinės medžiagos.

2019 m. planuojama sukurti 5 projekto „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ edukacinius vaizdo įrašus.

Projektas „Pokalbiai apie vaikų literatūrą“ gimė 2016 m. rudenį. Tai įvairių renginių – pokalbių, diskusijų, paskaitų, pristatymų, edukacijų – ciklas, kuriame pristatomos, analizuojamos ir aptariamos vaikų literatūros pasaulio bei skaitymo skatinimo aktualijos, problemos ir naujienos. Renginiuose dalyvauja savo srities profesionalai: mokslininkai, vaikų literatūros kritikai, mokytojai, bibliotekininkai, rašytojai, vertėjai, dailėtyrininkai, leidėjai ir kt. Visi ciklo renginiai yra filmuojami, dažniausiai ir transliuojami tiesiogiai, o jų įrašai viešai skelbiami Nacionalinės bibliotekos youtube.com kanale. Projekto rėmėja – Lietuvos kultūros taryba.