Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 4 d.

Pokalbiai „Viena tema“. Prasmė

„Viena tema“ – pokalbių ciklas, kurio metu analizuojama viena tema, neturinti vienareikšmių atsakymų. Pirmojo pokalbio jo moderatorius Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas Ginas Dabašinskas pakvietė ekskunigą, poetą Edmundą Atkočiūną OFM. Pokalbis sukosi apie abstrakčią, vieną esminių filosofinių ir teologinių temų – prasmę.

Prasmės dažniausiai ieškoma per tokias sąvokas ir išeities taškus kaip Dievas, siela, laisva valia, etika, gėris ir blogis, pomirtinis gyvenimas, laimė ir kt. Mokslas, kaip ir filosofinės ar teologinės teorijos, kai neturima galutinio atsakymo, kelia įvairias teorijas ir hipotezes, kurios remiasi evoliucija ir laimės tyrinėjimais.

Nacionalinės bibliotekos Parodų salėje, kurioje šiuo metu veikia restauruotų dokumentų paroda „Pro captu lectoris“, poetas E. Atkočiūnas prisipažino, kad, išgirdęs temą, suvokė, jog aiškių atsakymų į klausimus, kas yra prasmė, kur ir kaip ją galima rasti, iki šiol nėra ieškojęs. „Tikrai prieš susitikimą galvojau, ką reikės pasakyti. Paprastai niekas neklausia apie prasmę, laiką, Dievą. Tiesiog suvoki, kad tie dalykai yra“, – sakė E. Atkočiūnas.

Kviečiame žiūrėti pokalbį „Viena tema“: