Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 10 d.

Nacionalinėje bibliotekoje vyko multidisciplininis praktinis seminaras „Šimtmečio vaikai”

Vaikus auginantys tėvai neretai pasiklysta informacijos gausoje, pasigenda kokybiškų naujienų šaltinių, todėl moksliniais tyrimais ir praktika grįstų žinių poreikis tik auga. Tai pastebi medicinos gydytoja ir vienų metų Luko mama Rūta Miškinytė-Hudson, sukvietusi savo žiniomis apie vaikų auginimą pasidalinti šios srities specialistus. Birželio 8 d. jie diskutavo Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje vykusiame daugiadiscipliniame seminare „Šimtmečio vaikai“.

„Noriu suburti šimtmečio metais gimusių vaikų tėvelius, taip paminėti svarbią valstybės datą ir kartu sudaryti galimybę jiems aptarti vaikų auginimo klausimus su profesionalais. Šiuo metu tėvai negauna kokybiškų žinių internete ar kituose šaltiniuose, pasiklysta informacijos gausoje, todėl pastebime, kad yra poreikis skleisti moksliniais tyrimais įrodytas žinias ir įgytą praktiką. Taip pat įdomu stebėti, kaip auga nauja šimtmečio vaikų karta, kuo gyvena jų tėvai. Tikimės, kad šis seminaras taps kasmetine tradicija“, – kalba renginio organizatorė.

Seminare savo patirtimi dalinosi šešios lektorės. Vaikų ligų gydytoja ir hematologė Justina Klimaite atsakė į klausimą, ką turime žinoti apie vaikų kraujo tyrimą. Savo ruožtu edukatorė Ula Divier praktiškai supažindino visus su ženklų kalba, skirta girdintiems vaikams. Vaikų ir paauglių psichologė Monika Matonytė kalbėjo apie tai, kodėl vaikai verkia, o darželio vadovė Bożena Stelmakowa pasakojo apie vaikų adaptaciją šioje ugdymo įstaigoje. Vaikų literatūros specialistė Inga Mitunevičiūtė taip pat priminė, kaip svarbu vaikams skaityti.

Seminarą užbaigė Renata Lazdin vienintelių Lietuvoje keturkalbių vaikų darželių ir kūdikių akademijos „Mažųjų valdos“ įkūrėja Renata Lazdin. Ji pristatė unikalią praktiką, skirtą dirbti su vaikais, vadovaujantis knyga „7 intelektai – vienas vaikas“.

Dalyvių buvo prašoma skirti auką „Happimess“ iniciatyvai, remiančiai šeimas, auginančias onkologinėmis ligomis sergančius vaikus. Seminarą vedė šimtmečio vaiko mama ir žurnalistė Živilė Kropaitė. Muzikinį kūrinį atliko muzikantas Lukas Norkūnas.

Fotografavo Greta Budukevičiūtė.