Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 11 d.

Lietuvos šaulių sąjungai – 100 metų

Lietuvos Respublikos Seimas, atsižvelgdamas į tai, kad šiemet sukanka 100 metų nuo Lietuvos šaulių sąjungos įkūrimo, nutarė 2019-uosius paskelbti Lietuvos šaulių sąjungos metais.

Lietuvos šaulių sąjunga (LŠS) – valstybės remiama savanoriška sukarinta pilietinės savigynos asociacija, padedanti užtikrinti nacionalinį saugumą ir veikianti pagal Šaulių sąjungos įstatymą bei savo statutą.

1919 m. birželio 27 d. Kaune įkurtas pirmas šaulių būrys. Ši diena ir laikoma Šaulių sąjungos steigimo data. Organizacijos pobūdį, tikslus ir pagrindus nustatė sąjungos sumanytojas Matas Šalčius ir būsimasis vadas, šaulių ideologijos formuotojas Vladas Putvinskis-Pūtvis, kuris prisijungė kartu su ginkluote ir kita visokeriopa parama.

Organizacijos ženklu nuo jos veiklos pradžios tapo Vyčio kryžius ant skydo. 1919 m. vykstant kovoms dėl Lietuvos nepriklausomybės buvo įsteigtas karinis apdovanojimas „Už Tėvynę“, kuris vėliau pavadintas Vyčio Kryžiaus ordinu. Šaulio ženklas – Lietuvos istorinių tradicijų atspindys, siejantis šiuolaikinius šaulius – Tėvynės gynėjus su istoriniais mūsų tautos ir valstybės gynėjais.

Pirmomis okupacijos dienomis Šaulių sąjunga buvo likviduota, jos nariai įtraukti į pavojingiausių okupacinio režimo priešų sąrašus per pirmuosius birželio trėmimus. Vėliau šauliai sudarė pokarinės rezistencijos branduolį, tūkstančiai jų krito nelygioje kovoje, ir ligi šiol neįmanoma įvardyti visų pasipriešinimo didvyrių. Šaulių sąjunga 1954 m. buvo atkurta išeivijoje, ji telkė išeiviją išlaikyti lietuviškumą, saugojo laisvos šalies idėją lietuvių širdyse, spaudė politikus visame Vakarų pasaulyje nepripažinti okupacijos.

Prasidėjus Lietuvos atgimimui, 1989 m. birželio 1 d. Kaune vykusiame mitinge buvo oficialiai paskelbtas Šaulių sąjungos atkūrimas, o rugsėjo 20 d. LŠS atkūrimo iniciatyvinės grupės nariai davė pirmą priesaiką Kelmėje, prie LŠS įkūrėjo ir ideologo Vlado Putvinskio kapo. Ši diena laikoma LŠS atkūrimo diena.

1990 m. vasario 15 d. surengta atkuriamoji konferencija. Liepos mėnesį vėl pradedamas leisti šaulių laikraštis „Trimitas“, vėliau tapęs mėnesiniu organizacijos žurnalu. Buvo kuriami orkestrai, ansambliai, kapelos, šauliai aktyviai dalyvauja tvarkant partizanų kapus, statant paminklus, perkeliant palaikus.

1991 metais šauliai jau buvo organizuota struktūra ir aktyviai dalyvavo saugant parlamentą ir kitus valstybės objektus, talkino išvedant okupacinę kariuomenę. 1997 m. liepos 2 d. buvo priimtas Šaulių sąjungos įstatymas. 1998 m. pradėtas sąjungos pertvarkymas, kurio tikslas – integruoti LŠS į šalies gynybos sistemą. 1999 m. gegužės 11 d. Seime buvo priimtas Šaulių sąjungos įstatymo pakeitimo įstatymas, o tų pačių metų gruodžio 31 d. Vyriausybė patvirtino nutarimą „Dėl Šaulių sąjungos šaunamųjų ginklų ir šaudmenų įsigijimo, registravimo, saugojimo, išdavimo, apskaitos ir naudojimo tvarkos“. 2000 m. sausio 12 d. buvo patvirtintas Šaulių sąjungos statutas, o vasario 14 d. organizacija įregistruota Teisingumo ministerijoje.

Plačiau apie Lietuvos šaulių sąjungą susipažinsite Lituanistikos skaitykloje. Lituanistikos skaityklos darbo laikas ›

Daugiau informacijos pateikiame sąraše.

Linkime visiems šauliams ir toliau eiti į priekį drauge su visa Lietuva, tęsiant tradicijas kurti modernią pilietinę visuomenę.