Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 26 d.

Išleista monografija apie G. Ručytę-Landsbergienę

Šią savaitę „Vagos“ leidykla išleido knygą „Gražinos Ručytės pianissimo: branda ir sklaida antiformalistinio rojuko metais“. Monografijos autorius – prof. dr. Andrius Vaišnys, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto Politinės komunikacijos katedros vedėjas, Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Mokslo tarybos pirmininkas.

Pasak knygos autoriaus, monografija aprėpia pianistės Gražinos Ručytės-Landsbergienės gyvenimo patirtis 1949–1989 metais – nuo tremtinės žvejės laisvalaikio koncertų Baikalo saloje, mokymosi Irkutsko muzikos mokykloje, Sverdlovsko konservatorijoje iki bendro darbo su profesionaliais menininkais Lietuvoje bei užsienyje.

„Tai – pasakojimas apie moterį kintančiuose politiniuose, socialiniuose ir kultūriniuose kontekstuose, parodant jos dvasinės stiprybės ir profesinės aukštumos ryšį, gebėjimą ne tik ištverti, bet ir išlaikyti tautinį, kultūrinį, pasaulėžiūrinį tapatumą, pasiekti svajonę. Tai – ir istorija apie pianistės sutiktas moteris ir vyrus, kurie minėtuose kontekstuose padėjo „turėti ir būti“,“ – savo knygą pristato autorius.

Nuo pat Nepriklausomybės atkūrimo prof. Vytautas Landsbergis ir Gražina Ručytė-Landsbergienė Nacionalinės bibliotekos fondus pildė savo dovanotomis knygomis ir dokumentais. Ši Landsbergių šeimos kolekcija saugoma bibliotekos Valstybingumo erdvėje. Įvairiakalbėje kolekcijoje, be daugybės knygų, periodikos, natų, garso ir vaizdo įrašų, yra ir iš tremties kartu su G. Ručyte-Landsbergiene grįžusios jos knygos.

Nacionalinės bibliotekos Dokumentinio paveldo tyrimų departamento direktorė Jolanta Budriūnienė tikina, kad jau derinamos knygos sutiktuvių detalės ir naujoji knyga rudeniop bus pristatyta Valstybingumo erdvėje. O kol kas kviečiame skaityti prof. dr. A. Vaišnio interviu.