Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 3 d.

Liepos 3 d.: Lietuviškosios Atlantidos paieškos: Lietuva regione, regionas Lietuvoje

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka kviečia į naują pokalbių ciklą. Diskusijoms su kaimyninių šalių intelektualiais lyderiais įvardyti pasirinkta Atlantidos metafora, organizatorių nuomone, geriausiai nusako paties sumanymo tikslą. Lietuviškosios Atlantidos esmę perteikė Vilniuje gyvenęs ir lenkų kalba rašęs rašytojas Jozefas Mackiewiczius (1902–1985), aprašydamas gyvenimą Vilniuje Antrojo pasaulinio karo metais. Čia nuolatos susitikdavo įvairių tautų atstovai: lietuviai ir lenkai, rusai, baltarusiai ir ukrainiečiai. Kalbėdamiesi vieni su kitais, jie kūrė laisvos Lietuvos, Lenkijos, Baltarusijos ar Ukrainos ateities vizijas ir tautų tarpusavio sugyvenimo strategijas. Vilnius šių tautų intelektualams tuomet buvo dvasinės atgaivos vieta, regiono centras, geriausiai tikęs dabarties ir ateities planams svarstyti.

Inicijuodami diskusijų ciklą su iškiliais regiono žmonėmis, siekiame įgyvendinti savo, tikimės, kad ir Jūsų, svajonę – paversti Vilnių ir Lietuvą tuo, kuo ji kadaise buvo – dialogo ir regioninio bendradarbiavimo centru.

Lietuvoje šiandien vis labiau populiarėja antieuropietiški diskursai. Nusisukama nuo tokių iškilių XX a. mąstytojų, kaip Czeslawas Miloszas, Jerzy Giedroycas, Milanas Kundera ar Leonidas Donskis, idėjų. Diskusijų ciklo sumanytojai yra įsitikinę, kad jų puoselėtos „Mažosios Europos“ idėjos šiandien yra kaip niekad aktualios, ir nori tęsti šias tradicijas.

Atvykti į Vilnių ir Nacionalinėje bibliotekoje pasidalyti savo mintimis sutiko ne vienas garsus regiono intelektualus lyderis: lenkų disidentas, istorikas, publicistas, bene garsiausias regiono žmogus Adamas Michnikas, disidentas, rašytojas, istorikas iš Ukrainos Tarasas Vozniakas, „Pasienio“ fondo prezidentas iš Lenkijos Krzysztofas Czyżewskis, „Naša niva“ redaktorius Andrejus Dynko iš Baltarusijos.

Tokių susitikimų negalima praleisti, nes:

turėsite galimybę susitikti su žmonėmis, mąstančiais nestandartiškai ir įdomiai formuluojančiais savo mintis;

galėsite pasižiūrėti į mums svarbias regiono problemas kitu kampu;

savo dalyvavimu jūs padėsite lietuviškosios Atlantidos svajonei tapti realybe.

Liepos 3 d. vyks pirmasis renginys iš ciklo „Lietuva ir Rytų kaimynystės regionas“

Jo svečias – rašytojas, režisierius, „Pasienio“ fondo prezidentas Krzysztofas Czyżewskis. Pokalbio tema – „Apie regioninį bendradarbiavimą kitaip“. Pokalbį veda istorikas Aurimas Švedas. Renginio kalba – lietuvių su sinchroniniu vertimu į lenkų kalbą ir iš lenkų į lietuvių kalbą.

Apie svečią: Krzysztofas Czyżewskis garsus lenkų intelektualas, priklausantis tai retai kategorijai žmonių, kurie mano, kad tokios sąvokos kaip centras, periferija priklauso nuo žmonių, gyvenančių konkrečiose vietovėse. Jau 1991 m. jis savo „Pasienio“ fondo būstine pasirinko patį provincialiausią Lenkijos miestelį – Seinus, o 2011 m. persikėlė į savo lėšomis atgaivintą Czeslowo Miloszo giminaičiams kadaise priklausiusį dvarą Krasnogrūdoje.

Gyvendamas ir dirbdamas Dievo užmirštame kampelyje, jis pelnė tarptautinį pripažinimą. K. Czyzewskis apdovanotas įvairių šalių, taip pat ir Lietuvos, valstybiniais apdovanojimais, 2000 m. buvo vienas iš projekto „Krokuva – Europos kultūros sostinė“, 2016 m. – „Vroclavas – Europos kultūros sostinė“ vadovų.

Šie sausi jo biografijos faktai sako, kad pokalbis bus įdomus.

Laukiame Jūsų renginyje!

Trumpai apie renginį

Data liepos 3 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Diskusijų ciklo organizatoriai

Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas, Lietuvos PEN klubas, Leonido Donskio fondas, Nacionalinė biblioteka

Informaciniai rėmėjai interneto portalai 15min, LRT, radijas „Znad Wilii“
Projektą remia

Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas

Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“