Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. birželio 28 d.

Žurnalo „Tarp knygų“ 2019 m. 6-asis numeris: apie ką jis?

#GyvasŽodis. Visus metus rubrikos svečiai dalinsis mintimis ir prisiminimais apie Nacionalinę biblioteką, šiemet mininčią šimtmetį. Šiame numeryje poetas ir vertėjas, 2019 m. „Poezijos pavasario“ laureatas Marius Burokas pasakoja apie skaitymo įpročius šiandien ir vaikystėje, poeziją, regionų bibliotekas ir Nacionalinę biblioteką, kurioje dirbo jo mama.

Tema: nacionalinė bibliografija. Gegužės 7-ąją Nacionalinėje bibliotekoje vyko vieša akademinė diskusija „Nacionalinės bibliografijos navigacija veikia!?“, kurioje kviestiniai akademinės bendruomenės nariai diskutavo apie nacionalinės bibliografinės informacijos vartotojo ir rengėjo ryšį, lūkesčių ir galimybių įvertinimą, rezultatų reprezentavimą ir sklaidą. Diskusijos apibendrinimą pateikia Vaiva Markevičiūtė.

Šiandien aktualu. Zinaida Manžuch nagrinėja opią problemą – skaitmeninę atskirtį, aptaria, kaip suvokiama ši sąvoka, kokie yra skaitmeninės atskirties lygmenys, pristato Lietuvos bibliotekų vaidmenis siekiant ją sumažinti.

Pokalbis. Geriausio 2018 m. bibliotekos vadovo vardą pelniusi Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos direktorė Nomeda Domeikienė  pasakoja, kokios savybės padeda jai suderinti įvairias tiesioginių ir visuomeninių pareigų veiklas, kodėl šiuolaikinė biblioteka nebegali „tyliai laukti“, kol ateis lankytojai, ir ar jai pačiai tinka posakis „batsiuvys be batų“. Kalbėjosi Asta Stirbytė.

Nauji leidiniai. Vilniuje įvykusio pirmojo Pasaulio lietuvių rašytojų suvažiavimo proga parengta ir išleista aktuali ir originali knyga – lietuvių rašytojų antologija „Egzodika“. Joje pristatomi pasaulyje kuriantys lietuviai, publikuojami jų kūrybos fragmentai, mintys apie tapatybę. Antologiją apžvelgia Silvija Stankevičiūtė.

Sukaktys. Birželio 23 d. lietuvių išeiviui dramaturgui ir prozininkui Algirdui Landsbergiui (1924–2004) būtų sukakę 95 metai. Šia proga Laimutė Adomavičienė pateikia mažiau žinomų faktų apie rašytojo gyvenimą, veiklą ir kūrybą.

Biblioteka ir jos vardas. Rubrika, skirta šalies bibliotekoms, kurioms suteikti žymių asmenybių vardai, ir jų veikloms, kuriomis šie vardai įprasminami, pristatyti. Antrame ciklo straipsnyje Loreta Skinkienė ir Vaiva Markevičiūtė apžvelgia Marijampolės Petro Kriaučiūno viešosios bibliotekos vardo istoriją, pristato P. Kriaučiūno asmenybę, šio šviesuolio atminimo įamžinimą.

„Tarp knygų“ – 70. Rubrika, skirta žurnalo 70-mečiui paminėti. Verčiame žurnalo numerių puslapius ir primename, apie ką rašėme per visus šiuos septynis dešimtmečius, kaip keitėsi aktualijos, temos, rubrikos, žurnalo dizainas. Šįkart – birželio numeriai ir juose rastos įdomybės, kurias surinko Vaiva Markevičiūtė.

Geroji patirtis. Virginija Liutikaitė dalijasi Plungės rajono savivaldybės viešosios bibliotekos patirtimi rengiant ir įgyvendinant projektą „Plungės išmanusis parkas“.

Tarptautinis bendradarbiavimas. Gegužės 6–8 d. Norvegijos tarptautinio bendradarbiavimo ir aukštojo mokslo kokybės gerinimo agentūra surengė „Erasmus+“ programos tarptautinio bendradarbiavimo veiklos pažintinį vizitą „Viešosios bibliotekos ir jų vaidmuo bei veikla integracijos / įtraukties srityje“, kuriame Lietuvos bibliotekininkams atstovavo Panevėžio apskrities Gabrielės Petkevičaitės-Bitės viešosios bibliotekos specialistė Virginija Švedienė. Ji dalijasi įspūdžiais iš Norvegijos bibliotekų.

Bendraukime ir socialiniame tinke „Facebook“: Žurnalas „Tarp knygų“!

Primename, kad žurnalą galima užsisakyti visuose AB Lietuvos pašto skyriuose. Vieno numerio kaina – 2,25 Eur (plius pašto paslaugos: mieste – 0,34 ct; kaime – 0,51 ct).

Dėl žurnalo įsigijimo taip pat galima kreiptis į Nacionalinės bibliotekos (Gedimino pr. 51, Vilnius) pagrindinį informacijos ir registracijos punktą (II a.) ir Leidybos skyrių (tel. (8 5) 263 9111 arba el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.; Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį.).

Pirmame viršelyje

  • Šiemet intelektinis kultūrinis motociklų ralis „BMW Mototourism Sprint Vilnius–Kaunas“ prasidėjo prie 100-metį švenčiančios Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos. Būtent ši sukaktis pasufleravo ir ralio maršruto temą – „#Mažvydo kodas“. Vygaudo Juozaičio nuotrauka