Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 1 d.

Pasirašyta Jadvygos Damušienės ir prof. dr. Adolfo Damušio archyvų perdavimo sutartis

Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje liepos 1 d. viešėjusi Lietuvos Respublikos ambasadorė Danijos Karalystėje ir Islandijos Respublikai Gintė Damušytė perdavė bibliotekai savo mamos, aktyvios išeivijos visuomenininkės, pedagogės, ilgametės ateitininkų organizacijos ir „Dainavos“ stovyklos globėjos Jadvygos Damušienės dokumentų archyvą ir žinomo pasipriešinimo sovietiniam ir naciniam okupaciniams režimams veikėjo, aktyvaus išeivijos visuomenininko, chemiko ir išradėjo prof. dr. Adolfo Damušio archyvo dalį. Kartu su ambasadore G. Damušyte susitikime dalyvavę prof. dr. Adolfo Damušio anūkė Lina Damušytė-Nicklin su vyru Mattu ir trimis vaikais – Simu, Svaja ir Miku išreiškė pagarbą Nacionalinei bibliotekai už A. ir J. Damušių archyvų globą.

Pasirašęs archyvų perdavimo sutartį, Nacionalinės bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas sakė, kad lietuvių išeivijos visuomenės veikėjų, labdaros, visuomeninių ir politinių organizacijų archyviniai fondai sudaro prielaidas ir paskatas plėtoti diasporos tyrimus, domėtis tautinio identiteto formavimosi išeivijoje problematika, rūpintis tyrimų rezultatų sklaida visuomenėje. Šios krypties veiklą plėtoja ir nuo 2017 metų bibliotekoje veikiantis Adolfo Damušio demokratijos studijų centras.

Daugiau nei penkios dešimtys Nacionalinei bibliotekai perduotų archyvinių dėžių su aktyvią Damušių šeimos veiklą pristatančiais dokumentais, nuotraukomis papildys bibliotekos Retų knygų ir rankraščių skyriaus fondą.