Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 9 d.

Liepos 23–25 d.: kūrybiškumo ugdymo edukacijos Palangos vasaros skaitykloje

Kviečiame liepos mėnesį į kūrybiškumo ugdymo edukacijas Palangos vasaros skaitykloje (Vytauto g. 72, Palanga). Lankytojams parengėme net penkias kūrybiškumo ugdymo edukacijas: „Kūrybiškumo ugdymas. Įvadas“, „Kūrybiškumo ugdymas. Spalvotyra“, „Kūrybiškumo ugdymas. Kompozicija“, „Kūrybiškumo ugdymas. Scenarijus“, „Kūrybiškumo ugdymas. Videoklipas“.

Kas  yra kūrybiškumas? Paprastai sakant, tai – gebėjimas kurti. Klaidinga manyti, kad kūrybiškumas būdingas tik tam tikros srities atstovams: literatams, muzikams, menininkams. Kūrybiškumas gali reikštis bet kurioje žmogaus veiklos srityje. Kūrybiniai gebėjimai padeda žmogui įvairiapusiškai pažvelgti į situacijas ir originaliai įveikti iššūkius.  Kūrybiškumas  yra žmogaus saviraiškos pagrindas. Šiuolaikiniame pasaulyje gebėjimas kūrybiškai žvelgti į kilusius klausimus, laisvai spontaniškai generuoti naujas idėjas, kūrybiškai pritaikyti senas ypač vertinamas. Išskirtines kūrybines galias turintys asmenys vadinami talentais arba genijais, tačiau kurti gali kiekvienas.

Liepos 23 d. 16 val.  Edukacija „Kūrybiškumo ugdymas. Įvadas“

Edukacijoje pateikiama pavyzdžių iš meno istorijos, minimos iškilios meno istorijai asmenybės, pvz., A. Schönbergas, J. Cage’as, S. Dali ir kt. Kalbama apie ugdytinas žmogaus savybes, kurios būtinos savirealizacijai.  Taip pat pateikiamos praktinės užduotys ir patarimai, kaip ugdyti kūrybiškumą kasdieniniame gyvenime, iš kur pasisemti įkvėpimo ir idėjų, kaip stiprinti motyvaciją. Vis kartu mokysimės atlikti vaizduotės lavinimo pratimus, kuriais siekiama skatinti individualų savitumą.

Liepos 23 d. 19 val. „Kūrybiškumo ugdymas. Spalvotyra“

Edukacijoje apžvelgiama spalvotyros istorija, pateikiama pavyzdžių, kaip spalvas suprato senovės mąstytojai, ką apie spalvas mąstė Aristotelis ar Euklidas. Kaip kito spalvų suvokimas viduramžiais, renesanse, kas atrado spalvų ratą ir kokia jo svarba. Taip pat aiškinsimės, kas yra chromatinės ir achromatinės spalvos, tonas, šviesumas ir sodrumas, kokie yra spalvinio regėjimo ypatumai ir kodėl juos reikia išmanyti. Pabaigoje bus atliekamos praktinės užduotys ir kūrybiniai pratimai.

Liepos 24 d. 16 val.  „Kūrybiškumo ugdymas. Kompozicija“

Edukacijoje pristatomi pagrindiniai kompozicijos dėsniai, nes kompozicija – kiekvieno kūrinio pagrindas. Jos nesant, atitinkamas vaizdas bus tik padrika spalvų, objektų ar faktūrų dėlionė, o ne kūrinys. Ir atvirkščiai – pasitelkus kompoziciją, iš pažiūros atmestina dėlionė tampa meno kūriniu. Kaip pasiekti, kad kūrinys atitiktų menininko sumanymą ir jausmus, vyrautų harmonija, elementų ir dalių darna? Į šiuos klausimus padeda atsakyti kompozicija. Pusiausvyra, simetrija, asimetrija, statika ir dinamika, ritmas, gausa – visa tai ir bus vaizdžiai pristatoma edukacijoje, o kūrybinėse dirbtuvėse drauge kursime įvairias menines kompozicijas.

Liepos 24 d. 19 val. „Kūrybiškumo ugdymas. Scenarijus“

Edukacijoje pasakojama apie pagrindinius scenarijaus kūrimo elementus. Apie ką šis filmas? Tai pagrindinis klausimas, į kurį pirmiausia turi pats sau atsakyti siužeto sumanytojas. Filmo apibūdinimas – tai lyg pirmieji sakiniai jūsų rašinyje. Nuo to priklauso, ar tai bus skaitoma, žiūrima. Scenarijuje svarbu numatyti visas smulkmenas: kur, kada, kaip vyksta veiksmas. Ne mažiau svarbu sugalvoti veikėjus, numatyti, ką jie veikia, kokias problemas sprendžia... Bus ir praktinė užduotis dalyviams – galimybė išbandyti save atliekant scenaristo vaidmenį, pabandyti popieriaus lape nupiešti literatūros fragmento viziją, ją aprašyti.

Liepos 25 d. 16 val.  „Kūrybiškumo ugdymas. Videoklipas“

Edukacijoje apžvelgiama vaizdo klipų istorija ir kūrimo pagrindai. Pasitelkus muzikinius vaizdo klipus aptariamas XX a. ir dabartinis laikotarpis, technologiniai pasiekimai. Supažindinama su vaizdo klipų metodika, skatinamas kūrybiškumas, ugdomas kritinis mąstymas, lavinama vaizduotė. Edukacijos pabaigoje kiekvienas dalyvis turės galimybę sukurti scenarijų ar idėjos eskizą pasirinktai dainai. Praktinėje dalyje atliekamos vaizduotės lavinimo užduotys, piešiamos kadruotės.

Dalyvių amžius – nuo 16 metų

Trumpai apie edukacijas

Data liepos 23-25 d.
Laikas liepos 23 ir 24 d. – 16 val. ir 19 val.;
liepos 25 d. – 16 val.
Vieta Palangos vasaros skaitykla, Vytauto g. 72
Trukmė 1,5 val.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“