Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. liepos 18 d.

Estijos ministro padėka prof. dr. R. Gudauskui

Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos generalinis direktorius prof. dr. Renaldas Gudauskas įvertintas Estijos Respublikos kultūros ministro padėka už svarbų vaidmenį ir asmeninį indėlį į Estijos šimtmečio minėjimo šventes.

Ministro Indreko Saaro padėkoje džiaugiamasi privilegija „turėti tokį puikų partnerį, pristatant Estijos kultūrą ir jos pasiekimus Lietuvoje“, dėkojama už „tikrai puikų bendradarbiavimą Estijos 100-mečio minėjimo renginiuose“ ir tikimasi, kad „ši vertinga patirtis įkvėps naujoms idėjoms ir bendradarbiavimo galimybėms ateityje“.

Estijos Respublikos šimtmetis (est. Eesti Vabariik 100; EV100) – šimto metų sukaktis nuo nepriklausomos Estijos Respublikos paskelbimo 1918 m. vasario 24 dieną. Šalyje ir užsienyje ji švenčiama kelerius metus, nes 2017–2020 m. sueina keletas Estijos valstybingumui reikšmingų jubiliejų. Vienas iš jų – Estijos nacionalinės bibliotekos 100-metis.

Minint Lietuvos, Latvijos ir Estijos valstybių šimtmečius, šalių nacionalinės bibliotekos vykdė bendrą projektą, parengė ir eksponavo unikalią tarptautinę parodą, pristatančią trijų Baltijos valstybių leidybos istoriją BUS UŽDRAUSTA: Baltijos šalių knygos 1918–1940“. Paroda 2018–2019 m. buvo eksponuojama Vilniuje, Rygoje ir Taline. Projektą baigė tarptautinė konferencija „Baltijos šalių knyga, 1918–1940“, o visus metus keliavusios parodos turiniui įamžinti šį pavasarį išleistas katalogas – solidus 160 puslapių leidinys.

2018 m. spalio 25–26 dienomis prof. dr. R. Gudauskas dalyvavo Estijos nacionalinėje bibliotekoje vykusioje tarptautinėje konferencijoje „Nacionalinės bibliotekos ateitis“ (Imagine a National Library). Renginys buvo skirtas pagrindinės Estijos bibliotekos veiklos šimtmečiui paminėti. Svarbiausios konferencijos temos – skaitmeninio amžiaus iššūkiai, bibliotekų sąveika su visuomene, socialinis bibliotekų vaidmuo, biblioteka kaip erdvė – fizinė ir virtuali, nacionalinių bibliotekų dabartinės funkcijos ir ateities perspektyvos, nacionalinės bibliotekos ir kultūros paveldas.

Konferencijos dalyviai konstatavo – nacionalinės bibliotekos yra šalių valstybingumo ir nacionalinės tapatybės saugojimo bei sklaidos garantas. Tokios strateginės krypties laikosi ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka, šiais metais mininti savo veiklos šimtmetį.