Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 13 d.

Nacionalinės bibliotekos atstovai tęsia veiklą IFLA Nuolatiniame UNIMARC komitete

Tarptautinės bibliotekų asociacijų ir institucijų federacijos Profesinio komiteto (angl. The International Federation of Library Associations and Institutions Professional Committee, IFLA PC) sprendimu Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos mokslų departamento Nacionalinės bibliografinės apskaitos skyriaus vyriausioji bibliografė Genovaitė Rutkauskienė dvejų metų laikotarpiui išrinkta IFLA Nuolatinio UNIMARC komiteto (angl. Permanent UNIMARC Committee, PUC) nuolatine nare. Į naują septynių narių komitetą taip pat išrinkti atstovai iš Slovėnijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Portugalijos, Rusijos Federacijos, Prancūzijos ir Irano. Nario korespondento teise Nuolatinio UNIMARC komiteto veikloje dalyvaus Nacionalinės bibliotekos Bibliotekininkystės skyriaus vyriausioji metodininkė-tyrėja Liubovė Buckienė.

Nuolatinis UNIMARC komitetas suformuotas 1991 m. Nuo 2003 m. komitetas veikia pagal UNIMARC strateginę programą (angl. UNIMARC Strategic Programme), kurios tikslas koordinuoti UNIMARC formatų rinkinio rengimo, vystymo, viešinimo veiklą. UNIMARC strateginė programa palaiko glaudžius ryšius su IFLA Bibliotekų paslaugų skyriumi abipusio intereso klausimais, taip pat bendradarbiauja su kitomis tarptautinėmis organizacijomis, tokiomis kaip ISO TC 46, ISBN, ISSN ir kitomis tarptautinėmis agentūromis, aprašomųjų standartų komitetu – ICA/CDS ir Europos mokslinių bibliotekų konsorciumu CERL.

Pagrindinis Nuolatinio UNIMARC komiteto tikslas – palaikyti ir plėtoti UNIMARC formatų rinkinį, įtraukti naujus, naujas funkcijas ir naujas medžiagų formas apimančius sprendinius, nagrinėti pasiūlymus formatų plėtojimo klausimais, oficialiai patvirtinti formatų pakeitimus ir kontroliuoti UNIMARC formatų rinkinio atitiktį valstybinės bibliografinės apskaitos principams. Komitetas taip pat dalyvauja skatinant, mokant, tiriant, testuojant formatus ir nustatant tolesnės UNIMARC formatų plėtros prioritetus ir strategijas. Abipusiu interesu aktyviai bendradarbiauja su IFLA Bibliografijos, Katalogavimo ir kt. sekcijomis, susijusiomis peržiūros grupėmis (BCM RG, ISBD RG) ir yra atsakingas už UNIMARC leidinių ir kitų su UNIMARC formatais susijusių dokumentų parengimą ir platinimą.