Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugpjūčio 19 d.

Bibliotekos svečias. Zundelovičių šeima – Sinagogų aikštės memorialo autoriai

Laidoje „Bibliotekos svečias“ Lietuvos nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos Informacijos analitikos skyriaus vadovas žurnalistas Ginas Dabašinskas kalbina šiuo metu Izraelyje gyvenančią šeimą – žinomą skulptorių Dovydą Zundelovičių, dizainerį ir fotografą Grigorijų Zundelovičių ir architektę Anną Zundelovič.

Šią šeimą Jurbarko savivaldybė paprašė įprasminti Jurbarko miesto žydų atminimą.

Pagrindinis menininkų šeimos tikslas buvo priminti, kad bendruomenė – tai žmonės, turintys savo prisiminimus, savo istorijas, sudarančias šios vietos istoriją. Ne tik mirusieji, bet ir gyvieji, dabar jau pasaulio piliečiai.

Banguojančiose granito juostose – memoriale panaudotas Nemuno upės įvaizdis – surašyta apie 2000 žydų šeimų, gyvenusių Jurbarke, pavardės. Jos surašytos jidiš ir anglų kalbomis.

Istorija ir lietuviško gamtovaizdžio koloritas susiliejo į viena. 

Pasak G. Dabašinsko, ne mažesnė tragedija už žydų tautos praradimus buvo tyla, lyg antkapis užvėrusi šią istoriją. Ir pro tą tylą, tarsi pro antkapį, išryškėjo pavardės, iškilo į paviršių, visi vertingi atminimo ženklai tapo gyvi.  

Tai paminklas žydų ir lietuvių kultūroms, kurias suartino atskiri žmonės.

„Toks memorialas, skirtas žydų atminimui įprasminti, galėtų stovėti bet kur: ir Paryžiuje, ir Niujorke, ir Vilniuje“, – sako A. Zundelovič.