Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 3 d.

Rugsėjo 3 d.: diskusija „Rusija ir Baltarusija – kaimyninių valstybių galvos skausmas“

Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka maloniai kviečia į trečią ciklo „Lietuva ir Rytų kaimynystės regionas“ renginį. Šįkart diskusijos svečias – Lenkijos ir pasaulio intelektualas Adamas Michnikas, kurį kalbins politikos apžvalgininkas, žurnalistas Rimvydas Valatka.

Politikos ekspertų manymu, akivaizdu, kad Lietuva vis dar neturi aiškiai suformuluotos užsienio politikos Rytų kaimynų, visų pirma Rusijos ir Baltarusijos, atžvilgiu. Su Rusija santykiai dar labiau paaštrėjo po Krymo aneksijos ir nuo karo Rytų Ukrainoje pradžios. Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė pavadino šią šalį teroristine, taip dar labiau komplikuodama dvišalius santykius.

Panaši situacija susiklosčiusi ir Lietuvos santykiuose su Baltarusija. Astravo atominės elektrinės statyba įšaldė ir prieš tai neaktyvius tarpvalstybinius santykius. Vis dėlto gal tokia politika ir yra absoliučiai teisinga. Apie tai bus diskutuojama trečioje ciklo „Lietuviškos Atlantidos paieškos“ diskusijoje.

A. Michnikas – lenkų disidentas, vienas svarbiausių „Solidarumo“ judėjimo Lenkijoje ideologų ir žmogus, tiesiogiai kūręs šiuolaikinę Lenkiją. Savo mokytoju A. Michnikas laiko žymų lenkų intelektualą Paryžiuje leisto žurnalo „Kultūra“ vyriausiąjį redaktorių Jerzy Giedroycą. Šio sukurta ULB (Ukraina, Lietuva, Baltarusija) koncepcija ilgus dešimtmečius buvo vienas svarbiausių Lenkijos užsienio politikos orientyrų.

Šiuo metu A. Michnikas yra laikraščio „Gazeta Wyborcza“ vyriausiasis redaktorius. Tai bene žinomiausias pasaulio intelektualas, kurio veikla įvertinta gausybe Lenkijos ir kitų šalių apdovanojimų, jam buvo skirta ir Lietuvos Respublikos Seimo įsteigta „Laisvės“ premija.

Pokalbiai su šiuo žmogumi visada inspiruoja naujas idėjas. Verta pasinaudoti tokia galimybe ir dalyvauti.

Pokalbis vyks lietuvių ir lenkų kalbomis su sinchroniniu vertimu.

Diskusiją bus galima stebėti tiesiogiai Nacionalinės bibliotekos „YouTube“ kanale ›

Trumpai apie renginį

Data rugsėjo 3 d.
Laikas 17.30 val.
Vieta Konferencijų salė, V a.
Dalyvavimas įėjimas laisvas
Diskusijų ciklo organizatoriai Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas, Lietuvos PEN klubas, Leonido Donskio fondas, Nacionalinė biblioteka
Informaciniai rėmėjai interneto portalai „15min“, LRT, radijas „Znad Wilii“
Projektą remia Tautinių mažumų departamentas prie Lietuvos Respublikos Vyriausybės, Jerzy Giedroyco dialogo ir bendradarbiavimo forumas
Daugiau informacijos socialiniame tinkle „Facebook“