Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 21 d.

Rugsėjo 20–22 d.: Europos paveldo dienos Nacionalinėje bibliotekoje

Europos paveldo dienos kviečia pažinti ir pramogauti. Šiemet pirmą kartą programoje dalyvaujanti Nacionalinė biblioteka lankytojus pakvies susipažinti su joje saugomais UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ įvertintais dokumentinio paveldo rinkiniais – bibliotekoje vyks iškilminga naujai į programos registrą įtrauktų rinkinių pažymėjimų teikimo ceremonija, veiks paroda, savaitgalį bus organizuojamos edukacijos, bus sudaryta galimybė susipažinti su dokumentų restauravimo procesais, siūlomos ekskursijos po Nacionalinę biblioteką.

Rugsėjo 20 d. – edukacinė programa „Dokumentų konservavimas ir restauravimas“

Lankytojai bus rodomos įvairių amžių, skirtingais stiliais įrištos knygos, supažindinama, iš kokių medžiagų buvo ir yra gaminami knygų blokai ir viršeliai. Aptariama, kaip reikia naudotis knygomis, kad jų nepažeistume. Pristatoma, kaip namų sąlygomis galima sutvirtinti paplyšusius knygų lapus ir sutaisyti šiek tiek pažeistus viršelius. Supažindinama, kaip rankiniu būdu ar popieriaus liejimo mašina atkuriamos trūkstamos popieriaus lapų vietos, demonstruojamas dekoratyvinis popierius, kurį tam tikrais būdais ir stiliais spalvina Restauravimo skyriaus specialistai. Edukacijų vedėjai papasakos apie popieriaus dekoravimo poreikius bei ypatumus.

Būtina išankstinė registracija el. paštu Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8575.

Rugsėjo 20 d. – edukacinė programa „Kaip skamba autentiška šelako plokštelė?“

Nacionalinėje bibliotekoje saugoma lietuviškų šelako plokštelių kolekcija 2007 m. kaip garsinis nacionalinės reikšmės kultūros paveldas pripažintas ir įtrauktas į UNESCO programos „Pasaulio atmintis“ Lietuvos nacionalinį registrą. Pritaikius specialią klausymosi įrangą bus galima pasiklausyti originalios plokštelių muzikos.

Rugsėjo 21 d. – edukacinė programa „Ekslibrisų dirbtuvės“

Susipažinsite su ekslibrisų istorija, jų atsiradimo tikslais ir naudojimo būdais. Sužinosite, kaip laikui bėgant keitėsi šių ženklų prasmė ir paskirtis. Taip pat išmėginsite vieną iš grafikos technikų – linoraižinį. Ja ir kursime ekslibrisus. Programos trukmė – 2 val. Dalyvių amžius – nuo 14 metų.

Būtina išankstinė registracija el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8561. 

Rugsėjo 22 d. – edukacinė programa „Asmeninių inicialinių raidžių dirbtuvės“

Smagus kūrybinis užsiėmimas, per kurį bus galima susipažinti Su vienu iš knygų meninio puošimo elementų – inicialine raide, procesą paverčiant smagia kūrybine veikla, kai pasitelkiamos ir naujosios technologijos, ir senosios puošybos technikos. Dalyviai sužinos apie senąją ir dabartinę knygų puošybą, susipažins su įvairiais skaitmeniniais ir tradiciniais inicialinių raidžių pavyzdžiais, o antroje edukacijos dalyje patys pasigamins dekoratyvią inicialinę raidę, kurią pavers magnetu. Programos trukmė – 1,5 val. Dalyvių amžius – nuo 7 metų.

Būtina išankstinė registracija el. p. Šis el. pašto adresas yra apsaugotas nuo šiukšlių. Jums reikia įgalinti JavaScript, kad peržiūrėti jį. arba tel. (8 5) 239 8580.

Rugsėjo 22 d. – ekskursija po biblioteką

Lydimi gido susipažinsite su bibliotekos erdvėmis ir paslaugomis, sužinosite pastato istoriją. Ekskursijos trukmė – apie 1 val. Ekskursijos vedamos lietuvių kalba.

Būtina išankstinė registracija:

Daugiau informacijos apie Europos paveldo dienas rasite čia ›

Trumpai apie renginį

Data Vieta Laikas Renginys
Rugsėjo 20 d. Vestibiulis, II a. 11 val. Edukacinė programa „Dokumentų konservavimas ir restauravimas“
Rugsėjo 20 d. Muzikos ir vizualiųjų menų skaitykla, V a. 11 val., 12 val., 13 val., 14 val., 15 val. Edukacinė programa „Kaip skamba autentiška šelako plokštelė?“  
Rugsėjo 21 d. dirbtuvės PATS SAU, I a. 12 val., 15 val. Edukacinė programa „Ekslibrisų dirbtuvės“
Rugsėjo 22 d. dirbtuvės PATS SAU, I a. 12 val., 15 val. Edukacinė programa „Asmeninių inicialinių raidžių dirbtuvės“
Rugsėjo 22 d. Vestibiulis, II a. 13 val., 15 val. Ekskursija po biblioteką