Telefonas Klaustukas Gestu kalba Sitemap
2019 m. rugsėjo 27 d.

Tyrėjų naktis Nacionalinėje bibliotekoje

Šiemet jau 15-ąjį kartą švęsime Tyrėjų naktį. Mokslo entuziastų ir ne tik pamėgtas renginys tradiciškai vyks paskutinį rugsėjo penktadienį ir visuomenei atvers paslaptingas mokslo įstaigų bei tyrimų laboratorijų duris. Tyrėjų naktis – tai išskirtinis renginys, siekiantis iš arti supažindinti su mokslininkų kasdienybe, moksliniais tyrimais ir inovacijomis, o ypač – su jas kuriančiais žmonėmis. Tai proga pažinti, pabendrauti ir pamatyti dažniausiai uždarą tyrėjų „virtuvę“. Lietuvos nacionalinėje Martyno Mažvydo bibliotekoje kviesime kartu ištirti popierių, patyrinėti muzikos technologijas ir susipažinti su knygų meninio puošimo elementu – inicialinėmis raidėmis.

Rugsėjo 27 d. 15 val. – Popieriaus gaminimas ir savybių tyrimas

Nacionalinės bibliotekos Dokumentų konservavimo ir restauravimo skyriuje bus galima pamatyti, iš kokių žaliavų ir kaip gimsta popierius. Be to, aukščiausiosios kategorijos dokumentų restauratorė pademonstruos, kaip popieriaus formavimosi metu atkuriami prarasti dokumentų laikmenos fragmentai. Taip pat kviečiame nepraleisti progos pamėginti pasigaminti popieriaus senuoju – sėmimo – metodu, patyrinėti ir sužinoti, nuo ko priklauso popieriaus mechaninis atsparumas bei ilgalaikiškumas. Aptarsime, kokios popieriaus savybės yra svarbios vertinant istorinių dokumentų būklę, aiškinantis popieriuje vykstančių pokyčių priežastis, nustatant restauravimo ar konservavimo prioritetus, sudarant vertingų dokumentų ilgalaikiam saugojimui tinkamą aplinką. Dalyvių amžius – nuo 14 metų.

Dalyvių skaičius ribotas (12 vietų), prašome registruotis ›

Rugsėjo 27 d. 16.30 val. – Muzikos technologijos

Muzikos technologijos – tai išskirtinė itin skirtingas sritis (muziką ir technologijas) vienijanti industrija, be kurios įsivaizduoti šiandienį gyvenimą būtų sunku. Turime omenyje muzikos įrašus, jų leidybą, taip pat muzikologiją, mikrofonizaciją, akustiką, fiziką ir net programavimą. Edukacinės programos dalyvius supažindinsime su muzikos technologijų sudedamųjų dalių pagrindais, aptarsime programinę ir techninę įrangą, naudojamą darant garso įrašus, ir patys pabandysime įrašyti garsą. Visus susidomėjusius kviečiame išbandyti garso režisieriaus vaidmenį. Dalyvių amžius – nuo 14 metų.

Dalyvių skaičius ribotas (6 vietos), prašome registruotis ›

Rugsėjo 27 d. 18 val. – Inicialinių raidžių dirbtuvės

Kviečiame aplankyti dirbtuvės PATS SAU. Dirbtuvėse bus galima susipažinti su vienu iš knygų meninio puošimo elementų – inicialinėmis raidėmis. Pirmame etape dalyviai sužinos apie senąją ir dabartinę knygų puošybą, pamatys įvairių skaitmeninių ir tikrų inicialinių raidžių pavyzdžių. O antrame – gaus progą patys pasigaminti dekoratyvią inicialinę raidę. Pirmąją savo raidę, padedami dirbtuvių darbuotojo, išsipjaus specialia lipdukų pjaustykle (ploteriu), klijuos ant tvirto pagrindo ir, pasitelkdami įvairias technikas, ją dekoruos.

Dalyvių komandos – iki 4 asmenų, kurių bent vienas turi būti pirmokas arba antrokas. Iš viso į edukaciją priimamos 8 komandos.  Prašome registruotis ›

Trumpai apie renginį

Data Laikas Trukmė Vieta Renginys
Rugsėjo 27 d. 15 val. 1,5 val. Erdvė prie vitražo, III a.

Popieriaus gaminimas ir savybių tyrimas

Registracija ›
Rugsėjo 27 d. 16.30 val. 1,5 val. Garso įrašų studija, V a.

Muzikos technologijos

Registracija ›
Rugsėjo 27 d. 18 val. 2 val. Dirbtuvės PATS SAU, I a.

Inicialinių raidžių dirbtuvės

Registracija ›